Randevu Alın

20'lik Diş Çekimi

dis cekimi
İçindekiler   +
Hemen Bilgi Alın!
CTA Form | TR (services/blog)
Bu sayfayı paylaş!

En son çıkan yetişkin dişleri 20’lik diş ya da 20 yaş dişi olarak adlandırılır. 20’lik diş çenenin en arka kısmında bulunan azı dişleridir. 20’lik yaş dişleri çene yapısına uyum sağlamadığı durumlarda ç ağrıya, apse oluşumuna ve rahatsızlıklara neden olabilir. Bu tür durumlarda 20’lik diş çekimi ya da diş ameliyatı yapılması ihtiyacı doğar. Bu soruna neden olan temel etken, çenede yirmilik dişlerin çıkması için yeterli alan bulunmamasıdır.

20’lik diş yalnızca şiddetli ağrılara değil, aynı zamanda çene yapısında bozulmaya ve komşu diğer dişlerin sağlığında olumsuz etkilere de neden olabilir. Bu nedenle 20’lik dişler çıkmaya başladığında diş hekiminin kontrol etmesi önerilir. Çene yapısı uygun olan kişilerde 20’lik dişlerin çekilmesi gerekmeyebilir, bazı vakalarda ise kişinin çene yapısı uygun olmadığından yirmilik dişler yanlış bir açıyla çıkabilir ve diş etine gömülü kalabilir. Bu tür durumlarda yirmilik diş dışarıdan bakılınca görülmeyebilir. Gömülü yirmilik diş olarak tanımlanan bu dişler çoğu zaman neden oldukları ağrıyla fark edilir.

Yirmilik dişlerin çene ve diş yapısını olumsuz şekilde etkilememesi, apse gibi istenmeyen sorunların önlenmesi düzenli olarak diş hekimi muayenesinden geçilmesi sayesinde mümkündür. Düzenli diş muayenesi uygulanması halinde yirmilik dişlerin çıkmaya başlaması ve gelişmesi sürecini takip etmek mümkündür. Herhangi bir olumsuzluk durumunda ise ağız ve diş sağlığı zarar görmeden dişlerin çekilmesi söz konusu olabilir.

20’lik Diş Çekimi Nasıl Yapılır?

20’lik diş çekimi, dişin diş etinden ne kadar uzak olduğuna bağlı olarak planlanan ve uygulanan bir diş hekimliği prosedürüdür. Yirmilik diş çekimi yapılması için öncelikle bölgeye lokal anestezi uygulanır. Diş gevşetildikten sonra penseyle çekilir. Dişin çekildiği bölge temizlendikten sonra kanama durdurulur. Bazı durumlarda diş etinde küçük bir kesi yapılması ve diş çıkarılmadan önce küçük parçalara ayrılması gerekir.

Çenede yeterli alan bulunmadığından 20’lik dişler açılı çıkabilir, sıkışabilir, kısmen çıka bilir ya da gömülü kalabilir. Yirmilik diş tamamen gömülü olduğunda yani diş etinin altında kaldığında diş cerrahi prosedürle çıkarılmalıdır. Bu kapsamda hastaya, ağrıyı hissetmemesi için sedasyon uygulanabilir. Diş eti kesilir ve yirmilik diş çıkarılabilir.

dis cekimi

20’lik Diş Hangi Durumlarda Çektirilmelidir?

Yirmilik diş genellikle 17 ila 25 yaş aralığında görülür. Ağızda sürme sonucu üçüncü azı dişleri olarak çıkan yirmilik dişlerin çekilmesi zorunlu olmasa da, bazı durumlarda çekilmeleri gerekebilir. 20’lik dişlerin çekilmesini gerektiren durumlar şu şekilde komşu sıralanabilir:

Dişler sürerken, bakterilerin ve besin artıklarının diş yuvasında birikmesi durumunda çürük oluşabilir. Çürük oluşan dişlerde ve komşu dişlerde enfeksiyon ve apse oluşumu meydana gelebilir. Bu durumda çok şiddetli ağrılar yaşanabilir.

Bir kısmı süren dişlerde, o alanda bulunan enfeksiyon yumuşak dokuya yayılarak diş eti apsesini oluşturabilir. Sonuç olarak ağrı, şişlik ve ağız kokusu görülebilir. Bazı durumlarda hastanın ağzı tam açma ve kapama işlevini yerine getiremeyebilir. Trismus olarak adlandırılan bu durum acil olarak tedavi edilmezse, enfeksiyonun lenfler aracılığıyla yanak ve boyun bölgesine doğru ilerleyip yayılması riski doğar.

20 yaş dişleri sürerken komşu dişler baskıyla karşı karşıya kalabilir. Baskıdan kaynaklanan basınç ağrıya ve komşu dişlerde aşınmaya neden olabilir.

Özellikle genç yaştaki kişilerin dişlerindeki çapraşıklığı ve bozukluğu tedavi etmek için ortodonti tedaviye gereksinim duyulur. Yirmi yaş dişleri sürerken oluşan basınç komşu dişlere de kuvvet uygulandığından dişlerde itme meydana gelebilir. Sonuç itibarıyla dişlerde çapraşıklıklar görülebilir.

Protez tedavisi uygulanacak olan hastaların yirmilik yaş dişlerinin durumu değerlendirilmelidir. 20 yaş dişleri nadiren protetik olarak kullanılabilir.

20 yaş dişleri sürerken çevresindeki folikül rezorbe olmadığında kist oluşumu yaşanabilir. Bu oluşumların büyümesi nedeniyle çene kemiğinde aşınmalar görülebilir. Kemikte büyük boşluklar oluşabilir, çene kemiği zayıflayabilir. Zaman içinde zayıflayan çene kemiklerinde kırıklar görülebilir.

20’lik Diş Kaç Tanedir?

20’lik diş toplamda 4 adettir. 20’lik dişler alt ve üst çenenin en arka kısmında yer alır. Genellikle 20 yaş civarında çıkan 20’lik dişler çoğu kişiye sağlıklı bir şekilde çıkmayabilir. Gömülü ya da yarı gömülü olabilir, çenede yeterli alan bulamadığı için ağız içi etlerini sıkıştırabilir, diğer dişlere zarar verebilir ve ağrıya neden olabilir.

Çene yapısı uygun olan ve 20’lik dişlerin çıkmak için yeterli alan bulduğu kişilerde bu dişlerin çıkması herhangi bir soruna neden olmaz. Diğer yandan çok arkada ve ulaşılması zor bir konumda bulunan yirmilik dişler, ağız ve diş bakımı konusunda gereken hassasiyet gösterilse dahi temizlenemeyebilir. Bu tür sebeplere bağlı olarak, yirmilik dişler bazı durumlarda çekilmeli ya da gömülü olması durumunda cerrahi operasyonla alınmalıdır.

20’lik Diş Nerede Çıkar?

20’lik diş alt ve üst çenenin sağ ve sol en geri bölgelerinde çıkar. 20 yaş dişlerinin çekilmesi gerekmeyen durumlar da olabilir. Bazı kişilerde yirmilik dişler hiçbir ağrıya neden olmaksızın çıkar ve çiğneme işlevinde rol oynar. Bu tür durumlarda yirmilik dişlerin çekilmesi gerekmez.

Bununla birlikte ürün ya da diş eti enfeksiyonu varsa, yirmilik diş öndeki dişe baskı uygularsa ya da ilgili bölgede bir enfeksiyona neden olursa 20’lik diş çekimi yapılması gerekebilir.

dis cekimi

20’lik Diş Çekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

20’lik diş çekimi sonrası birkaç gün süreyle ağrı ve şişlik görülebilir, aynı zamanda morluk olabilir. Bu sürede yine kanama görülmesi mümkündür. Söz konusu ağrı genellikle operasyondan sonra bir hafta içinde azalarak geçer.

İlk 24 saat dişler nazikçe fırçalanmalı, dişin çekildiği bölgenin ve komşu bölgelerin doğrudan fırçalanmamasına özen gösterilmelidir. Ayrıca diş hekiminin belirttiği süre boyunca ağız çalkalanmamalı ve gargara yapılmamalıdır.

20’lik diş çekimini takip eden ilk günlerde yumuşak ve sulu yiyecekler tüketmeye özen gösterilmelidir. Sert ve çiğnenmesi zor gıdalardan uzak durulması gereken bu süreçte çorba, püre ve meyve suları beslenme programına dahil edilebilir. Ayrıca tüketilen yiyecek ve içeceklerin ılık olması gerekir. İyileşmeyi yavaşlatma riski nedeniyle sigara ve alkol kullanımına ara verilmesi önerilir. Aksi takdirde istenmeyen komplikasyonlar gelişebilir.

Diş hekiminin reçete ettiği antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Uygulama bölgesindeki ağrıyı ve şişliği hafifletmek için soğuk kompres uygulanması fayda sağlayabilir. Yüzdeki şişliğin artmaması için yatarken başın gövdeden biraz daha yüksekte kalmasına özen gösterilmelidir.

Olası bir enfeksiyon gelişiminin önlenmesi için doğru ağız hijyeni sağlanmalıdır. Yiyecekleri ve bakterileri dişlerden ve diş etlerinden uzaklaştırmak için bol miktarda su tüketilmelidir.

20’lik Diş Çekimi Fiyatları

20’lik diş çekimi fiyatları, çekim işleminin ne şekilde gerçekleştirildiğine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Dişin doğrudan tek parça hâlinde kolayca çıkarılması, gömülü olması, parçalı olarak çıkarılmasının ya da cerrahi prosedürün gerekmesi durumlarda 20’lik diş çekimi fiyatları farklı olabilir. Ayrıca uygulanan anestezi türü, diş hekiminin uzmanlığı ve diş çekiminin yapıldığı kliniğin fiyat politikası 20’lik diş çekimi fiyatları belirlenirken değerlendirilen unsurlardır.

Son Güncelleme: 16.06.2024
4.6
Toplam 174 Değerlendirme Üzerinden
google
nur dündar
25.08.2022

Dr Kardelen hanım ve asistini gayet Güler yüzlü, sakin ve anlayışlı davrandılar. Çok teşekkür ediyoruz. (Translated by Google) Dr. Kardelen and her assistant were very friendly, calm and understanding. Thank you very much.

google
Gokhan Ergil
25.08.2022

Başta doktorumuz Emre ÜNLÜ ve Melis Hanım` ın ilgi ve alakaları muhteşem. Korkusu olanlara tavsiyem mosdent e gidin. Doktorumuzun eli çok hafif ve aynı zamanda psikolog gibi korkularınızdan arındırıyor. (Translated by Google) The interest and relevance of our doctor Emre ÜNLÜ and Ms. Melis are amazing. My advice to those who are afraid, go to mosdent. Our doctor's hand is very light and at the same time relieves you of your fears like a psychologist.

google
Emre Duru
22.08.2022

MR. Hakan and Ömer, we have known each other more than 25 years, they were my dentist when I was young and now they are my family’s dentist. While living in Turkey, Eastern Europe, Russia and now in America, anytime I needed , I took the first flight and visited them, they always found a time for us, took good care of us, did quick and perfect job, never needed to come back. Perfect customer service, great care and attention , full service , affordable prices and extremely qualified team. Recently another great service for my entire family. Always happy , and always recommending. Thank you MOS Dental team.

google
Ekin Padak
18.08.2022

doktor gözde hanım ve emre bey çok rahat çok profesyoneller özellikle melis hanım aileden birisi gibi çok ilgili ve çok samimi ??? (Translated by Google) Doctor Gözde and Mr. Emre are very comfortable, very professionals, especially Ms. Melis is very caring and very sincere like a family member ???

google
Salih Baki
12.08.2022

Baki Ailesi olarak hastanenizde bulunan butun personellerin ilgi ve alakalarını tedavi boyunca eksik etmeyen Doktarlarina ve personellerine özellikle Melis hanıma çok teşekkür ederiz (Translated by Google) As Baki Family, we would like to thank the Doctors and staff, especially Ms. Melis, who did not miss the interest and relevance of all the staff in your hospital throughout the treatment.

Hemen Randevu Oluşturun!
CTA Form | TR
Bu Hizmeti Sunan Hekimlerimiz
© 1992-2025 Tüm hakları saklıdır. MosDent, Özel Bahçelievler Mos Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nin ticari markasıdır. Kayıtlı adresimiz Bahçelievler Mahallesi Naci Kasım Sokak 2/3 Bahçelievler 34180 İstanbul - Türkiye
Son güncelleme: 19.10.2024 08.05

İnternet Sitesi: FocalHaus.com
Görüşmeye Başla
Görüşmeye Başla
Ara
magnifiercrosschevron-right-circle