Diş bütünlüğünü sağlama amacıyla sıklıkla kullanılan diş hekimliği prosedürlerinden biri bonding’dir. Bonding tedavisi diş estetiğini yeniden sağlama amacıyla uygulanır. Diş rengini, şeklini ve boyutlarını değiştirmeye ek olarak estetik görünümden uzaklaşmaya neden olan çeşitli diş kusurlarını gidermek için de bonding prosedüründen faydalanılabilir.
Bonding tedavisi, estetik dolgu ya da kompozit lamine olarak da bilinir. Prosedürün önemli bir avantajı, uygulama sırasında diş yüzeyinden doku kaldırılması gerekliliği olmamasıdır. Tedavi edilecek bölgeye bonding materyali ya da dişin doğal rengiyle uyumlu kompozit rezin eklenerek uygulanır. Uygulama genellikle tek seansta tamamlanır. Bu sayede kişi hızlı, pratik ve acısız bir şekilde estetik bir diş görünümüne kavuşabilir.
Diş rengindeki bir kompozit maddeyi dişe uygulamak, şekillendirmek, sertleştirmek ve parlatmak şeklinde uygulanan estetik diş hekimliği prosedürü bonding olarak adlandırılır. Herhangi bir nedenle kırılan ya da yontulmuş dişleri düzeltmek veya dişler arasındaki küçük boşlukları gidermek için küçük ölçekli estetik diş hekimliği uygulamalarında sıklıkla tercih edilen ideal bir yöntemdir.
Bonding uygulaması sayesinde dişlerin genel görünümü konforlu ve hızlı bir şekilde iyileştirilebilir. Bonding tedavisinin temel amacı; dişleri onarmak, yeniden şekillendirmek, aydınlatma ya da düzleştirme yoluyla diş estetiğini optimize etmektir. Prosedür hasta özelinde planlanır ve uygulanır. Gerçek bir diş rengini taklit etme özelliğine sahip yapay reçine malzemesi kullanılarak dişe şekil ve hacim eklenmesi sağlanır. Böylece kısa sürede ve uygun maliyetlerle estetik bir diş görünümüne sahip olunabilir.
Bondint uygulaması yapmak için öncelikle tedavi edilecek diş hazırlanır. Dişte çürük yoksa anestezisiz bonding yapılabilir. Tedavi edilecek dişin doğal rengiyle en iyi şekilde eşleşecek kompozit dolgu rengi seçilir. Bunun için renk kılavuzundan faydalanılır ve daha sonra tedaviye başlanır.
Tedavi edilecek dişin yüzeyi pürüzlendirilir, daha sonra yüzeye kondisyon sıvısı uygulanır. Bu adım, kullanıcının dişe daha iyi yapılmasını sağlama amacıyla uygulanır. Diş rengindeki yapıştırıcı madde dişe uygulanır ve şekillendirilir. Bu işlem malzeme sertleşmeden yapılmalıdır. Şekillendirmeden sonra lazer ya da parlak ışıklı bağlayıcı malzeme sertleştirilir. Diş hekimi gerekli görürse şekillendirme ya da kesme yapabilir. Son adım diş yüzeyinin gölgesine ve parlaklığına uyum sağlayacak şekilde bir parlatma yapmak, bu sayede doğal görünümü desteklemektir.
Bonding uygulaması çoğunlukla 30 ila 60 dakika içerisinde tamamlanır. Dişin mevcut durumuna, kaç adet dişe uygulama yapılacağına, diş hekiminin uzmanlığına, kullanılan malzemenin kalitesine ve benzer etkenlere bağlı olarak bu süre değişebilir.
Genellikle bondign uygulamasının tek seansta tamamlanması mümkündür. Ancak prosedürün kapsamına göre hasta özelinde birden fazla seansa gereksinim duyulabilir.
Bonding sadece diş kırıklarını tedavi etmek için değil aynı zamanda mükemmel görünümlü dişler ve başarılı bir gülüş tasarımı kazandırmak için de uygulanabilen etkili bir yöntemdir. Bonding diğer estetik diş hekimliği prosedürlerine göre daha uygun fiyatlıdır. Ayrıca bonding tedavisi uygulanmış bir dişe ihtiyaç halinde yeniden bonding tedavisi yapılabilir.
Bonding doğal diş formunda bir uygulamadır, bu nedenle dışarıdan fark edilmesi söz konusu değildir. Dişlerin lekelenmeye karşı direncini artıran bir diş hekimliği prosedürüdür. Bonding uygulaması için genellikle anestezi uygulanması gerekmez.
Uygulama mümkün olan en az diş kaybıyla yapılır. Hastanın konforunu ve öz güvenini artırmaya yardımcı olan bonding tedavisi sayesinde dişteki aşınma hızlı bir şekilde giderilebilir.
Bonding uzman ve deneyimli diş hekimleri tarafından kaliteli malzemeler ve doğru tekniklerle uygulandığı takdirde kalıcı ve dayanıklı sonuçlar almak mümkündür. Elbette uzun süreli ve sağlıklı kullanım için bonding tedavisinden sonra diş hekiminin önerilerine uyulması, ağız ve diş bakımının aksatılmaması gibi önemli noktalara dikkat edilmelidir. Tüm bu konularda gereken özen gösterilmesi ve rutin diş hekimi muayenelerinin ihmal edilmemesi halinde bonding tedavisi 7 ila 10 yıl boyunca kalıcı sonuçlar sağlar.
Bonding;
Ağız ve diş sağlığının korunması için bireyler yalnızca bonding tedavisinden sonra değil her an özenli olmalı, ağız ve diş bakım rutinini düzenli bir şekilde yerine getirmelidir. Ancak bonding başta olmak üzere her tür diş hekimliği prosedürünün ardından diş bakımının daha önemli bir hal aldığı gerçeği göz ardı edilmemelidir.
Bonding uygulaması yapıldıktan sonra özellikle ilk 2 gün dişlerde renklenmeye ve lekelenmeye neden olabilecek yiyecek ve içeceklerin tüketiminde uzak durulmalıdır. Beslenme konusunda hatalar yapmak, dişlerde lekelenmeye, sararmaya ve bonding tedavisinden sağlanacak faydanın azalmasına neden olabilir. Özellikle çay, kahve, sigara ve diğer tütün mamüllerini tüketmek diş rengi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Cilalama işlemi ile olası deformasyonların önlenmesi mümkün olsa da, doğru bakım sayesinde ek seans sayısı azaltılabilir, hem zamandan hem maliyetten tasarruf edilebilir.
Bonding uygulaması sonrasında dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
Bonding fiyatları hasta özelinde değişiklik gösterebilir. Bonding fiyatları belirlenirken tedavinin kaç dişe uygulanacağı, farklı diş hekimliği prosedürlerine gerek duyulup duyulmadığı ve kullanılacak malzemenin kalitesi gibi farklı unsurlar değerlendirilir. Ayrıca bonding tedavisini uygulayacak diş hekiminin uzmanlığı, deneyimi ve uygulamanın yapılacağı kliniğin fiyat politikası da bonding fiyatları üzerinde etkili olan unsurlardır.
Diş kırıklarına ya da boşluklarına göre planlanan tasarımların uygulanmasına dayanın bir diş hekimliği prosedürü olan bonding yönteminin fiyatları, diğer estetik diş hekimliği prosedürlerine göre daha uygundur.