Düşme, iş kazası ya da trafik kazası gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan çene kırığı, acil olarak tedavi edilmesi gereken ve kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyen bir sorundur. Ağrı, şişlik, çiğneme zorluğu ve ağızda kanama gibi belirtilere sahip çene kırığı üst çenede ortaya çıktığında yüzde şişmeye neden olabilir.
Çene kemiğini oluşturan kemiklerden birinin ya da daha fazlasının kırılması olarak tanımlanabilen çene kırığı bilinen herhangi bir neden olmaksızın da meydana gelebilir. Uzun süre dişlerin gıcırdatılmasından ya da çene sıkmadan kaynaklanan stres kırığı, spottan çene kırığının en yaygın türüdür.
Çene kırığının farklı tekniklerle tedavi edilmesi mümkündür. İyileşme sürecinde çene bölgesinin hareketsiz kalmasını sağlamak için askı ya da telle çenenin dinlendirilmesi sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Çene kemiği tedavisi uygulandıktan sonra farklı ağrı kesiciler yardımıyla ağrı azaltılıp hastanın konforu artırılabilir.
Çene kırığında bir enfeksiyon olması durumunda antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. Özellikle kemiklerin önemli ölçüde yer değiştirmesi, enfeksiyon oluşması ya da birkaç hafta iyileşmenin ardından beklenen iyileşme sağlanamıyorsa cerrahi müdahaleye gereksinim duyulabilir.
Çene kırığı amacıyla en yaygın kullanılan tedavi, çenenin splintlenmesi ve ağrı kesici reçete edilerek çenenin iyileşmesinin beklenmesidir. Bu aşamada kırığın yer değiştirmesi durumunda röntgen çekilerek çenede kırık olup olmadığı ya da çene kemiği erimesi sorunu bulunup bulunmadığı tespit edilebilir. Yüzde şiddetli ağrı olması ya da ağzın düzgün açılamaması durumunda vakit geçirmeden ortodontiste ya da ağız cerrahisine başvurulmalıdır.
Çene kırığı tedavisine başlanmadan önce ağız ve çene muayene edilir, böylece bir kırık olup olmadığı tespit edilir. Çenede kırık varsa, ameliyat gerekliliği olup olmadığına karar vermek gerekir. Bu aşamada genellikle çene kırığının kendiliğinden iyileşmesi için zamana ihtiyaç olup olmadığının belirlenmesi için röntgen çekilir. Çene kırığı tedavisinin amacı, çene kırığının düzeltilmesi ve iyileşene dek yerinde tutulmasıdır. Bunun için kemiğe vida yerleştirilebilir ya da kırık bölgesini stabilize etmek için vidalı bir plaka kullanılabilir.
Çene kırığı tedavisi ortalama 4 hafta sürer. İyileşme süreci her hasta özelinde çene kırığının büyüklüğüne ve neden olduğu hasara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Buna bağlı olarak 8 haftaya kadar uzayabilir.
Hastanın muayene sonrası ilk tedavisi anesteziyle başlamakta olup böylece hastanın ağrı çekmesini önlemek mümkündür. Hastanın dişlerinin birbirine kavuşmadığı durumlarda gerekli tedavi gerçekleştirilir. Hasta anestezi etkisiyle herhangi bir ağrı duymaksızın tedaviye alınır. Çenede oluşan hasarın durumuna göre ilk olarak kemiklerin yerine oturması sağlanır. Kemik kaybının yaşanması hâlinde metal parçalar ya da kemik eklenmesi gerekliliği doğabilir. Tel kullanılması yoluyla çene bağlanır.
Çene kırığının neden olabileceği belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
Çene kırığı iyileşme süresi hastanın yaşına, genel sağlık durumuna, kırılmanın hangi kemik bölgesinde bulunduğuna, kırığın kaç parçalı olduğuna ve benzer unsurlara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu süre genellikle 4 ila 8 hafta arasında değişir. Tam iyileşme süreci ise genellikle 6 ay içinde tamamlanır.
Çene kırığı durumunda ağız bakımı eksiksiz bir şekilde yerine getirilmeli ve ağız hijyenine gereken özen gösterilmelidir. Dişlerin düzenli olarak fırçalanmasının yanı sıra gargara yapılması da önerilir. Olası bir enfeksiyonu önlemek için doktorun tüm tavsiyeleri eksiksiz bir şekilde yerine getirilmelidir. Bu sayede hızlı ve sağlıklı bir iyileşme süreci yaşanması söz konusu olabilir.
İlk 7 günün ardından kırığın bulunduğu bölgede anormal şişlik oluşursa doktora başvurmak gerekir. Olası bir kanama durumunda da kırık bölgesi hareket ettirilmeden doktora gidilmesi önemlidir. Hastalar tedavi sürecinde çene kırığı bölgesini hareket ettirmemeli, ayrıca doktorlarının tüm önerilerine eksiksiz bir şekilde uymalıdır.
Çene kırığı tedavisinin başarılı olması ve sürecin doğru bir şekilde ilerlemesi için dikkat edilmesi gereken birçok farklı nokta vardır. Hızlı ve sağlıklı bir iyileşme sürecinin yaşanması için doktorun reçete ettiği antibiyotik ve ağrı kesici türevi ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekir. Hastalar iyileşme süreci boyunca sıvı ve yumuşak gıdaların ağırlıklı olduğu bir beslenme programı uygulaması, çiğneme yapmamaya özen göstermesi önemlidir.
İyileşme sürecinde en önemli konulardan biri ağız hijyeninin en iyi şekilde sağlanmasıdır. Uygulanan tellerin çevresinin zedelenmemesine dikkat edilerek yumuşak fırçayla temizlenmeli ve gargara kullanılmalıdır. Cerrahi operasyonu takip eden ilk 24 saat içinde şişliğin azaltılması için buz kompresi yapılması gerekir. Bu kapsamda, buz torbası 10 dakika süreyle bölgede tutulur ve 10 dakika çekilir. İlk 4 ila 7 gün içerisinde şişlik inmeye başlamalıdır. Şişliğin inmek yerine artmaya başlaması bir enfeksiyon habercisi olabileceğinden doktora başvurulması gerekir.
Kesi yerinin bakımını doğru ve düzenli bir şekilde yapmak hem enfeksiyon kontrolünü sağlamak hem iz kalmasını önlemek açısından önemlidir. Ağız içerisinde yer alan dikişler nedeniyle ağız içi hafifçe fırçalanmalı ve antiseptik ağız gargarası kullanılmalıdır. Konan bandaj, ağız içindeki dikişler alınana dek çıkarılmamalıdır. Dikişlerin alınmasından sonra kesi bölgesinin sabunlu suyla ya da peroksitle temizlenmesi ve topikal antibiyotik uygulanması gerekir. Ameliyatı takip eden 6 aylık süre boyunca güneş ışınlarından uzak durmak ve güneş koruyucu kremler kullanmak, iz kalmasını önlemek açısından son derece önemlidir.
Ameliyat sırasında uygulanan genel anestezi dolayısıyla ilk 24 saat dikkat gerektirecek işlerden kaçınılması önerilir. Ayrıca tedavi sonlanana dek alkol ve sigara kullanmamaya özen gösterilmelidir. Tedavinin son derece önemli unsurlarından biri olan teller zaman içinde gevşeyebilir, aşırı gevşediğinde ise müdahale gereksinimi söz konusu olabilir.
Düşme, darp ve kaza gibi travmatik olaylar sonucu çene kemiğinin bir ya da birden fazla yerinde kırık meydana gelebilir. Çene kırığı nedeniyle şişlik, ağrı, morarma, çiğneme ve konuşma zorluğu gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Çene kırığı tedavisi fiyatları birçok farklı faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu faktörlerin başında kırığın yeri ve tipi gelir. Çene kırığının tek ya da çift taraflı, basit ya da komplike olması mümkündür. Komplike kırıklar, kemik parçalarında parçalanmaya ya da yer değiştirmesine neden olarak tedavinin seyrini buna bağlı olarak fiyatlarını etkileyebilir. Ayrıca kırığın şiddeti, tedaviyi gerçekleştiren doktorun uzmanlığı ve deneyimi ile tedavinin gerçekleştirildiği kliniğin fiyat politikası da çene kırığı tedavisi fiyatları üzerinde etkili olan unsurlar arasında sıralanabilir.
Çene kırığı tedavisi fiyatlarının belirlenmesi için öncelikle hastanın ağız ve diş muayenesi yapılmalıdır. Ancak hasta özelinde tedavinin planlanmasının ardından çene kırığı ameliyatı fiyatları belirlenebilir.