Bleaching olarak da adlandırılan diş beyazlatma, çeşitli nedenlere bağlı olarak dişin mine ve dentin tabakasında ortaya çıkan renklenmeleri ve lekelenmeleri giderip diş rengini ağartmak amacıyla uygulanan bir estetik diş hekimliği prosedürüdür. Dişlerin doğal renginde ortaya çıkan renklenmeleri gidermek için diş taşı temizliği ve polisaj işleminden faydalanmak mümkündür. Ancak tüm lekelenmeler ve renklenmeler, bu işlemler sayesinde giderilemez. Bu tür durumlarda etkili bir çözüm olarak diş beyazlatma devreye girer.
Diş beyazlatma farklı yöntemler kullanılarak yapılabilir. Hangi yöntemin tercih edileceği hasta özelinde ihtiyaçlara, elde edilmek istenen sonuca ve diğer faktörlere bağlı olarak belirlenir.
“Office Bleaching” olarak da adlandırılan yöntem, diş hekimi tarafından klinik ortamında uygulanır. Hızlı ve etkili sonuçlar sağlar. Genellikle her biri 15 dakikalık 2 ya da 3 seansta tamamlanır. Ancak, uygulamanın kaç seansta tamamlanacağı hasta özelinde değişebilir.
Ofis tipi diş beyazlatmanın ilk adımı, diş taşı temizliğidir. Daha sonra elde edilmek istenen diş rengi, hastanın mevcut diş renginin değerlendirilmesi yoluyla belirlenir. Uygulamada yüksek beyazlatma etkisine sahip diş beyazlatma jelleri kullanılmakta olup ağız içi yumuşak dokuların zarar görmemesi için uygulama öncesinde diş etlerine koruyucu bariyer uygulanır.
Diş beyazlatma jeli dişlere uygulanır, aktive edilmesi için lazer ya da farklı ışık kaynakları kullanılır. Belirli bir süre bekledikten sonra dişte ne kadar beyazlama olduğu kontrol edilir. Elde edilen sonuç yeterli gelmezse, seanslara devam edilir.
“Home Bleaching” yani ev tipi diş beyazlatma yöntemi, hasta özelinde diş hekimi tarafından planlanır. Ancak, hasta tarafından ev ortamında uygulanır. Hastanın alt ve üst çene ölçüleri alınarak diş beyazlatma plakları hazırlanır. En etkili sonucu sağlayacak diş beyazlatma jeli ve diş beyazlatma plakları hastaya verilerek uygulamanın nasıl yapılacağı anlatılır.
Ev tipi diş beyazlatma tedavisinin başarılı olması için hasta, diş hekiminin belirlemiş olduğu tedaviyi düzenli ve eksiksiz bir şekilde uygulamalıdır. Uygulama süresi ve kullanılacak olan diş beyazlatma jeli dozu konusunda dikkatli olunmalıdır.
Ev tipi diş beyazlatma tedavisinde hasta, diş hekiminin verdiği diş beyazlatma jelini diş beyazlatma kalıplarının içerisine koyar ve kalıpları dişlerine takar. Daha pratik olduğundan diş beyazlatma kalıplarının genellikle geceleri takılması tercih edilir. Daha hızlı sonuç elde etmek için diş beyazlatma jelinin önerilen dozdan fazla kullanılmamasına özen gösterilmelidir.
Ofis tipi ve ev tipi diş beyazlatma yöntemlerinin bir arada uygulanması, kombine diş beyazlatma olarak adlandırılır. Ofis tipi diş beyazlatma yöntemi uygulanarak elde edilen sonuçları pekiştirmek ve bu sonuçların daha uzun süre kalıcı olmasını sağlamak için süreci ev tipi diş beyazlatma yöntemiyle desteklemek tercih edilebilir. Genellikle ileri derecede renklenme sorunu yaşayan hastalarda kombine diş beyazlatma yönteminin uygulanması gündeme gelebilir.
Dişlerde renklenmeye neden olan faktörlerden biri de, travma ya da kanal tedavisi uygulaması sonucu dişin içindeki canlı dokunun ölmesidir. Renklenme tek dişte oluştuğunda, tek diş beyazlatma prosedürüne başvurulur.
Çoğunlukla kanal tedavisi uygulanan ve bu nedenle renk değişikliği meydana gelen dişlerde tercih edilen tek diş beyazlatma yöntemi kapsamında, dişin içindeki dolgu çıkarılır. Açılan boşluğa diş beyazlatma jeli yerleştirilir. Geçici dolgu ile diş kapatılır. Diş renginde istenen beyazlama elde edilene dek bu işleme devam edilir.
Tek diş beyazlatma tedavisiyle elde edilen sonuçların kalıcılık süresi, dişlerde renklenmeye neden olabilecek yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi sıklığına, sigara kullanımına ve diğer çeşitli etkenlere göre değişebilir. Gerekli görülmesi halinde tek diş beyazlatma yönteminin 4 ila 6 aylık periyotlarla yapılan 1 ya da 2 seansla desteklenmesi söz konusu olabilir. Böylece elde edilen sonuçların kalıcılığı artırılabilir.
Diş beyazlatma uygulamasından elde edilen sonuçların ne kadar süre kalıcı olacağı, kişi özelinde değişiklik gösterebilir. Diş beyazlatma işleminden sağlanacak fayda ve sonuçların kalıcılığı yalnızca dişlerin yapısal özelliklerine değil, aynı zamanda diş beyazlatma sonrası hastanın ağız ve diş sağlığına ne kadar özen gösterdiğine de bağlıdır.
Aynı zamanda, diş beyazlatma uygulamasından elde edilen sonuçların daha uzun süre kalıcı olması için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunların başında dişlerde renklenmeye neden olabilecek çay, kahve, vişne suyu, kırmızı şarap, karamel, salça ve benzer yiyecek-içeceklerin tüketiminin sınırlandırılması gelir. Bunun yanı sıra, ağız ve diş bakım rutini doğru bir şekilde uygulanmalıdır. Dişler düzenli olarak fırçalanmalı, diş ipi ağız bakım rutininin bir parçası haline getirilmeli ve düzenli diş hekimi muayeneleri aksatılmamalıdır.
Günlük yaşamda sıklıkla tüketilen bazı yiyecekler - içecekler, içilen sulardaki klor, çocukluk döneminde dişlerin oluşum sürecinde ortaya çıkan yapılan bozukluklar, anne karnında ya da bebeklik döneminde maruz kalınan bazı antibiyotiklerin yhan etkileri gibi çeşitli faktörler dişlerde renklenmeye ve lekelenmeye neden olabilir.
Bazı kişilerin diş rengi doğuştan daha sarıya yakınken, bazı kişilerin dişleri, renklenmeye neden olan yiyecek ve içeceklerin aşırı tüketimine bağlı olarak renk değiştirebilir. Dişlerin düzenli olarak fırçalanması, çoğu zaman lekelenme sorununu gidermeye yetmez. Bu tür durumlarda beyazlatıcı etkiye sahip diş macunları ve parlatıcılar ile istenen sonuç alınamadığında, diş beyazlatma işlevsel ve etkili bir çözüm olarak tercih edilebilir.
Dişlerdeki renklenmeler, iç renklenme ve dış renklenme olarak kategorize edilmekte olup diş beyazlatma uygulamasının nasıl yapılacağı bu doğrultuda belirlenir. Diş beyazlatma tedavisi; ev tipi diş beyazlatma, ofis tipi diş beyazlatma, kombine diş beyazlatma ve tek diş beyazlatma gibi farklı tekniklerle uygulanabilir.
Dişlerdeki renklenmeleri gidermek için uygulanacak beyazlatma tekniği, hasta özelinde diş hekimi tarafından belirlenir. Belirlenen yöntemin uygulanmasıyla, hastanın daha beyaz dişlere sahip olması sağlanabilir.
Ofis tipi ve ev tipi diş beyazlatma prosedürlerinin kaç seansta ve ne kadar sürede tamamlanacağı, uygulanacak tedavinin kapsamına ve hastanın dişlerindeki renklenme düzeyine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ofis tipi diş beyazlatma genellikle 2 ila 3 seansta tamamlanır.
Ev tipi diş beyazlatma ise genellikle 2 ila 3 haftalık bir periyotta tamamlanır. Tedavinin, diş beyazlatma plaklarının gün içinde 4 ila 6 saat kullanılması halinde 10 ila 15 gün, gece uykusu boyunca kullanılması halinde ise 8 ila 10 günde tamamlanması mümkün olabilir. Ancak bu aşamada da devreye bireysel farklılıklar ve ihtiyaçlar gireceğinden, ev tipi diş beyazlatmanın ne kadar süreceği kararı hasta özelinde verilir.
Diş beyazlatma alanında uzman ve deneyimli diş hekimleri tarafından hasta özelinde planlandığı ve doğru tekniklerle uygulandığı takdirde, dişlerde kalıcı hasar oluşması riski yoktur. Bununla birlikte, diş beyazlatma uygulamasının ardından bazı geçici yan etkiler görülebilir.
Diş beyazlatma işleminin ardından dişlerde dehidratasyon yani su kaybı görülebilir. Diş beyazlatma uygulamasını takip eden 1 hafta içinde dişlerdeki su içeriği eski haline döner. Su kaybının giderilmesiyle birlikte dişler daha doğal ve şeffaf bir görünüm kazanır, opak beyaz görünüm ortadan kalkmış olur.
Diş beyazlatma tedavisini takip eden 2 ila 3 gün süreyle diş hassasiyeti yaşanabilir. Ayrıca diş beyazlatma jelinin diş etleri, dudak ve yanak gibi dokulara temas etmesi sonucu yumuşak doku irritasyonu gelişebilir. Bu durumun kendiliğinden düzelmesi mümkün olmakla birlikte, süreci hızlandırmak ve hasta konforunu artırmak için diş hekimi tarafından jel önerilmesi söz konusu olabilir.
Diş beyazlatma son derece etkili sonuçlar sağlayan pratik ve konforlu bir süreçtir. Ayrıca, diğer estetik diş hekimliği prosedürlerine göre daha uygun maliyetli olan diş beyazlatma tedavisinin sonuçları kısa süre içerisinde elde edilir.
Diş beyazlatma fiyatları hangi tekniğin uygulanacağı, kaç seans uygulama yapılacağı, kullanılacak diş beyazlatma jeli, kliniğin fiyat politikası ve diğer pek çok faktöre göre hasta özelinde belirlenir. Diş beyazlatma fiyatlarının belirlenebilmesi için öncelikle hastanın ihtiyaçları değerlendirilmeli ve uygulanacak tedavi planlanmalıdır.