Randevu Alın

Diş Eti Cerrahisi

İçindekiler   +
Hemen Bilgi Alın!
CTA Form | TR (services/blog)
Bu sayfayı paylaş!

Diş Eti Ameliyatı Nedir?

Diş etleri ile ilgili olarak yaşanan bazı sağlık sorunlarının giderilmesi için cerrahi müdahale uygulanması gerekebilir. Diş yüzeylerinde biriken plaklar nedeniyle zaman içerisinde diş taşı oluşumu ve diş eti hastalıkları yaşanabilir. Diş eti hastalıkları ilerlediği takdirde dişi destekleyen kemik yapısında yıkımlar, buna bağlı olarak diş kayıpları gözlemlenebilir. Genel sağlığı olumsuz yönde etkileyen diş eti hastalıklarını önlemenin en etkili yolu rutin diş hekimi muayenelerinin aksatılmaması ve diş taşı temizliğinin düzenli olarak yapılmasıdır. Bununla birlikte kemik yıkımının ya da diş eti hastalığının olması durumunda periodontal cerrahi prosedürlerinin uygulanması söz konusu olabilir.

Diş Eti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Diş eti ameliyatının nasıl yapılacağı her hasta özelinde mevcut duruma, rahatsızlığa ve rahatsızlığın derecesine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Diş hekimi öncelikle hastayı detaylı bir şekilde muayene eder. Diş eti ameliyatına ihtiyaç duyulduğuna karar verdiği takdirde, lokal anestezi uygular.

Ameliyat sırasında tedavi edilmek istenen rahatsızlığa bağlı olarak diş etlerinde kesi yapılması, iltihaplı dokuların çıkarılması ve yeniden şekillendirilmesi gerekebilir. Ameliyatın tamamlanması için kesi yerlerine dikiş atılır. Bu işlemin ardından diş etlerinin iyileşme süreci başlar. Bu sürecin hızlı ve sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için doktorun reçete ettiği ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Diş hekiminin belirlediği süre içerisinde diş etlerindeki dikişler alınarak kontrol edilir.

Diş Eti Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?

Diş eti hastalıklarının tedavisinde kullanılan cerrahi prosedür diş eti ameliyatı olarak adlandırılır. Dişlerin etrafındaki dokuların iltihaplanması ve zarar görmesi, bu sorunların ilerlemesi durumunda diş eti ameliyatı yapılması gerekebilir. Diş eti ameliyatı yapılmasını gerektiren birkaç farklı durum vardır.

Periodontoloji cerrahi prosedürleri kapsamında tipik olarak diş eti dokuları yeniden düzenlenir ve işlevi iyileştirilerek diş eti formu sabitlenebilir. Bu sayede ağız hijyeni sorunlarını tetikleyebilecek sorunlar giderilir, diş etleri uzun süreli bakım sağlanması için uygun duruma getirilir ve ağız sağlığının korunması daha kolay bir hale gelir.

Cerrahi Periodontal Tedaviler

İlerlemiş periodontal hastalıklarda cerrahi periodontal tedaviler uygulanması gerekliliği doğabilir. Cerrahi periodontal tedaviler kapsamında dişleri çevreleyen derin ceplerdeki diş taşları temizlenerek ceplerin ortadan kaldırılması sağlanır. Düzgün ve sağlam bir kök yüzeyinin oluşturulması, aynı zamanda hastalara daha kolay hijyen sağlayabilecekleri bir diş eti yüzeyinin kazandırılması anlamına gelir. Diş eti çekilmelerinin serbest diş eti grefti ya da bağ dokusu operasyonlarıyla onarılarak tedavi edilmesi mümkündür.

Flep Operasyonu

Periodontal hastalıkların ilerlemesini engelleyerek gerekli plak kontrolünü sağlamak için flep operasyonu uygulanabilir. Flep operasyonu lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Bölge uyuştuktan sonra kök yüzeyleri ile kemiğin açıkta kalacağı şekilde diş eti kaldırılarak iltihaplı dokular temizlenir. Ayrıca kök yüzeyleri düzleştirilerek kemikte gerekli düzeltmeler gerçekleştirilir. Kemikte meydana gelen hasarın derecesine göre greft kullanılarak işlemin tamamlanması söz konusu olabilir.

Flep operasyonu en sık uygulanan periodontoloji cerrahi prosedürlerinden biridir. Diş etiyle dişlerin birleştiği diş eti çizgisindeki zararlı bakteriler temizlenmez ve doğru bir tedavi uygulanmazsa, dokuların iltihaplanmasıyla birlikte ağrı, hassasiyet ve kanama gelişebilir. Daha da ileri vakalarda diş eti hastalıkları dişi destekleyen kemik yapısının kaybedilmesine veya vücutta çeşitli sorunlar oluşmasına neden olabilir.

Gingivektomi ve Gingivoplasti

Hastanın diş etinin kenarlarında kalınlaşma görülmesi durumunda gündeme gelen prosedürlerdir. Lokal anestezi uygulandıktan sonra diş etine fizyolojik form verilir, fibrotik diş eti büyümeleri tedavi edilir ve diş eti morfolojisi düzeltilir.

Diş Eti Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Diş eti ameliyatının ne kadar süreceği, uygulanacak olan cerrahi prosedürün türüne ve uygulama alanının büyüklüğüne bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Küçük bir işlem uygulanacağı durumlarda diş eti ameliyatı daha kısa sürede tamamlanırken, daha kapsamlı prosedürler birkaç saat kadar sürebilir.

Diş Eti Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Diş eti ameliyatı, çeşitli nedenlerle bozulan diş eti sağlığını geri kazandırmayı ve gülüş estetiğini sağlamayı amaçlayan cerrahi prosedür olarak tanımlanabilir. Diş eti ameliyatı hasta özelinde planlandığı, doğru tekniklerle alanında uzman ve deneyimli diş hekimleri tarafından uygulandığı sürece başarılı bir şekilde sonuçlandırılabilir. Diğer yandan, hastanın genel sağlık durumu, yaşı ve diğer birçok faktör her cerrahi prosedürde olduğu gibi diş eti ameliyatının beraberinde getirdiği riskleri de tetikleyebilir.

Diş eti ameliyatı risklerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Her cerrahi prosedür sonrası olduğu gibi diş eti ameliyatından sonra da enfeksiyon gelişmesi riski vardır.
  • Diş eti ameliyatının ardından ağız içinde kanama görülebilir.
  • Bazı hastalarda alerjik reaksiyon yaşanması riski gündeme gelebilir.
  • Doktor müdahalesinden önce dikişlerin açılması söz konusu olabilir.
  • Bazı durumlarda tam iyileşme sağlanamaması nedeniyle ikinci bir ameliyat gerekliliği doğabilir.
  • Geçici tat ve ağız kokusu sorunları oluşabilir.

Diş Eti Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diş eti cerrahisinin başarılı olması için ameliyat sonrası süreç kritik bir öneme sahiptir. Bu kapsamda, diş eti cerrahisinden sonra birçok farklı noktaya dikkat edilmelidir. Periodontal cerrahi sonrası dikkat edilmesi gereken temel unsurlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Cerrahi prosedür tamamlandıktan sonra bölgenin uyuşukluğu geçene dek yaklaşık 2 saat boyunca herhangi bir şey yenilmemeli ve içilmemelidir
  • Diş eti ameliyatından sonraki ilk 24 saat boyunca sıcak yiyecek ve içecekler tüketilmemeli, çiğneme sırasında operasyon bölgesi kullanılmamalıdır.
  • Diş eti ameliyatından sonra en az 3 hafta süreyle sigara içilmemelidir.
  • Diş eti ameliyatından sonraki 2 hafta boyunca, protez varsa mümkün olduğunca az kullanılması önerilir.
  • Ameliyat bölgesine hastanın konforunu artırmak ve yara bölgesini irritasyondan korumak için pat konulabilir. Pat ağrıyı önler, yara iyileşmesi sürecini kolaylaştırarak alışık olunan aktiviteleri rahatça sürdürmeye yardımcı olur. Diş hekiminin uygun gördüğü 3, 7, 10. günlerde pat alınabilir.
  • Diş eti ameliyatının yapıldığı bölgedeki dikişleri görmek için dudağı ve yanağı kaldırmamak, aynı zamanda gülme, esneme ve aşırı konuşma gibi zorlayıcı çene hareketlerinden kaçınmak gerekir.
  • Ameliyat bölgesinde şişlik oluşmaması ya da şişliğin çok ciddi boyutlara gelmemesi için ilk gün buz kompresi yapılması önemlidir.
  • Diş eti cerrahisinden sonra bölgede şişme yaşanabilir. Genellikle ilk 48 saat içinde şişlik en üst noktaya gelir. Ortalama 7 ila 10 gün içinde geçer.
  • Ameliyat bölgesinde kanamaya neden olmak için operasyon bölgesini emmek ve tükürmek gibi hareketlerden kaçınılmalıdır.
  • Diş eti ameliyatından sonra hızlı ve sağlıklı bir iyileşme süreci yaşanması için diş hekiminin reçete ettiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Ameliyat sonrası ağrı olması durumunda basit ağrı kesicilerin kullanılması fayda sağlayabilir. Diğer yandan aspirin ya da benzeri salisilik asit türevi ilaçlardan uzak durulmalıdır.
  • Diş eti ameliyatından sonraki ilk gün ürperti ve halsizlik yaşanabilir. Bu son derece olağan bir durum olarak kabul edilir. Hastalar bu süreçte günlük aktivitelerine devam edebilse de, aşırı efor harcanmasını gerektiren egzersiz ve aktivitelerden uzak durmalıdır.
  • Diş eti cerrahisinden sonra diş hekiminin önerisine bağlı olarak ameliyat edilmeyen bölgeler uygun şekilde fırçalanabilir.
  • Ameliyat sonrası iyi bir ağız hijyeninin sağlanması için yemeklerden sonra mutlaka ağız çalkalanmalıdır.
  • İyileşme sürecinin takibi için diş hekimi kontrolleri aksatılmamalıdır.
Son Güncelleme: 15.06.2024
4.6
Toplam 174 Değerlendirme Üzerinden
google
nur dündar
25.08.2022

Dr Kardelen hanım ve asistini gayet Güler yüzlü, sakin ve anlayışlı davrandılar. Çok teşekkür ediyoruz. (Translated by Google) Dr. Kardelen and her assistant were very friendly, calm and understanding. Thank you very much.

google
Gokhan Ergil
25.08.2022

Başta doktorumuz Emre ÜNLÜ ve Melis Hanım` ın ilgi ve alakaları muhteşem. Korkusu olanlara tavsiyem mosdent e gidin. Doktorumuzun eli çok hafif ve aynı zamanda psikolog gibi korkularınızdan arındırıyor. (Translated by Google) The interest and relevance of our doctor Emre ÜNLÜ and Ms. Melis are amazing. My advice to those who are afraid, go to mosdent. Our doctor's hand is very light and at the same time relieves you of your fears like a psychologist.

google
Emre Duru
22.08.2022

MR. Hakan and Ömer, we have known each other more than 25 years, they were my dentist when I was young and now they are my family’s dentist. While living in Turkey, Eastern Europe, Russia and now in America, anytime I needed , I took the first flight and visited them, they always found a time for us, took good care of us, did quick and perfect job, never needed to come back. Perfect customer service, great care and attention , full service , affordable prices and extremely qualified team. Recently another great service for my entire family. Always happy , and always recommending. Thank you MOS Dental team.

google
Ekin Padak
18.08.2022

doktor gözde hanım ve emre bey çok rahat çok profesyoneller özellikle melis hanım aileden birisi gibi çok ilgili ve çok samimi ??? (Translated by Google) Doctor Gözde and Mr. Emre are very comfortable, very professionals, especially Ms. Melis is very caring and very sincere like a family member ???

google
Salih Baki
12.08.2022

Baki Ailesi olarak hastanenizde bulunan butun personellerin ilgi ve alakalarını tedavi boyunca eksik etmeyen Doktarlarina ve personellerine özellikle Melis hanıma çok teşekkür ederiz (Translated by Google) As Baki Family, we would like to thank the Doctors and staff, especially Ms. Melis, who did not miss the interest and relevance of all the staff in your hospital throughout the treatment.

Hemen Randevu Oluşturun!
CTA Form | TR
Bu Hizmeti Sunan Hekimlerimiz
© 1992-2025 Tüm hakları saklıdır. MosDent, Özel Bahçelievler Mos Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nin ticari markasıdır. Kayıtlı adresimiz Bahçelievler Mahallesi Naci Kasım Sokak 2/3 Bahçelievler 34180 İstanbul - Türkiye
Son güncelleme: 19.10.2024 08.05

İnternet Sitesi: FocalHaus.com
Görüşmeye Başla
Görüşmeye Başla
Ara
magnifiercrosschevron-right-circle