Diş etleri ile ilgili olarak yaşanan bazı sağlık sorunlarının giderilmesi için cerrahi müdahale uygulanması gerekebilir. Diş yüzeylerinde biriken plaklar nedeniyle zaman içerisinde diş taşı oluşumu ve diş eti hastalıkları yaşanabilir. Diş eti hastalıkları ilerlediği takdirde dişi destekleyen kemik yapısında yıkımlar, buna bağlı olarak diş kayıpları gözlemlenebilir. Genel sağlığı olumsuz yönde etkileyen diş eti hastalıklarını önlemenin en etkili yolu rutin diş hekimi muayenelerinin aksatılmaması ve diş taşı temizliğinin düzenli olarak yapılmasıdır. Bununla birlikte kemik yıkımının ya da diş eti hastalığının olması durumunda periodontal cerrahi prosedürlerinin uygulanması söz konusu olabilir.
Diş eti ameliyatının nasıl yapılacağı her hasta özelinde mevcut duruma, rahatsızlığa ve rahatsızlığın derecesine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Diş hekimi öncelikle hastayı detaylı bir şekilde muayene eder. Diş eti ameliyatına ihtiyaç duyulduğuna karar verdiği takdirde, lokal anestezi uygular.
Ameliyat sırasında tedavi edilmek istenen rahatsızlığa bağlı olarak diş etlerinde kesi yapılması, iltihaplı dokuların çıkarılması ve yeniden şekillendirilmesi gerekebilir. Ameliyatın tamamlanması için kesi yerlerine dikiş atılır. Bu işlemin ardından diş etlerinin iyileşme süreci başlar. Bu sürecin hızlı ve sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için doktorun reçete ettiği ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Diş hekiminin belirlediği süre içerisinde diş etlerindeki dikişler alınarak kontrol edilir.
Diş eti hastalıklarının tedavisinde kullanılan cerrahi prosedür diş eti ameliyatı olarak adlandırılır. Dişlerin etrafındaki dokuların iltihaplanması ve zarar görmesi, bu sorunların ilerlemesi durumunda diş eti ameliyatı yapılması gerekebilir. Diş eti ameliyatı yapılmasını gerektiren birkaç farklı durum vardır.
Periodontoloji cerrahi prosedürleri kapsamında tipik olarak diş eti dokuları yeniden düzenlenir ve işlevi iyileştirilerek diş eti formu sabitlenebilir. Bu sayede ağız hijyeni sorunlarını tetikleyebilecek sorunlar giderilir, diş etleri uzun süreli bakım sağlanması için uygun duruma getirilir ve ağız sağlığının korunması daha kolay bir hale gelir.
İlerlemiş periodontal hastalıklarda cerrahi periodontal tedaviler uygulanması gerekliliği doğabilir. Cerrahi periodontal tedaviler kapsamında dişleri çevreleyen derin ceplerdeki diş taşları temizlenerek ceplerin ortadan kaldırılması sağlanır. Düzgün ve sağlam bir kök yüzeyinin oluşturulması, aynı zamanda hastalara daha kolay hijyen sağlayabilecekleri bir diş eti yüzeyinin kazandırılması anlamına gelir. Diş eti çekilmelerinin serbest diş eti grefti ya da bağ dokusu operasyonlarıyla onarılarak tedavi edilmesi mümkündür.
Periodontal hastalıkların ilerlemesini engelleyerek gerekli plak kontrolünü sağlamak için flep operasyonu uygulanabilir. Flep operasyonu lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Bölge uyuştuktan sonra kök yüzeyleri ile kemiğin açıkta kalacağı şekilde diş eti kaldırılarak iltihaplı dokular temizlenir. Ayrıca kök yüzeyleri düzleştirilerek kemikte gerekli düzeltmeler gerçekleştirilir. Kemikte meydana gelen hasarın derecesine göre greft kullanılarak işlemin tamamlanması söz konusu olabilir.
Flep operasyonu en sık uygulanan periodontoloji cerrahi prosedürlerinden biridir. Diş etiyle dişlerin birleştiği diş eti çizgisindeki zararlı bakteriler temizlenmez ve doğru bir tedavi uygulanmazsa, dokuların iltihaplanmasıyla birlikte ağrı, hassasiyet ve kanama gelişebilir. Daha da ileri vakalarda diş eti hastalıkları dişi destekleyen kemik yapısının kaybedilmesine veya vücutta çeşitli sorunlar oluşmasına neden olabilir.
Hastanın diş etinin kenarlarında kalınlaşma görülmesi durumunda gündeme gelen prosedürlerdir. Lokal anestezi uygulandıktan sonra diş etine fizyolojik form verilir, fibrotik diş eti büyümeleri tedavi edilir ve diş eti morfolojisi düzeltilir.
Diş eti ameliyatının ne kadar süreceği, uygulanacak olan cerrahi prosedürün türüne ve uygulama alanının büyüklüğüne bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Küçük bir işlem uygulanacağı durumlarda diş eti ameliyatı daha kısa sürede tamamlanırken, daha kapsamlı prosedürler birkaç saat kadar sürebilir.
Diş eti ameliyatı, çeşitli nedenlerle bozulan diş eti sağlığını geri kazandırmayı ve gülüş estetiğini sağlamayı amaçlayan cerrahi prosedür olarak tanımlanabilir. Diş eti ameliyatı hasta özelinde planlandığı, doğru tekniklerle alanında uzman ve deneyimli diş hekimleri tarafından uygulandığı sürece başarılı bir şekilde sonuçlandırılabilir. Diğer yandan, hastanın genel sağlık durumu, yaşı ve diğer birçok faktör her cerrahi prosedürde olduğu gibi diş eti ameliyatının beraberinde getirdiği riskleri de tetikleyebilir.
Diş eti ameliyatı risklerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
Diş eti cerrahisinin başarılı olması için ameliyat sonrası süreç kritik bir öneme sahiptir. Bu kapsamda, diş eti cerrahisinden sonra birçok farklı noktaya dikkat edilmelidir. Periodontal cerrahi sonrası dikkat edilmesi gereken temel unsurlar şu şekilde sıralanabilir: