Son derece sık uygulanan diş hekimliği prosedürlerinden biri olan estetik dolgu; dişlerin doğal dokularının korunmasını sağlar. Kompozit dolgu maddeleri kullanılarak gerçekleştirilen bir prosedürdür. Diş rengini değiştirmek ya da restore etmek, aynı zamanda çeşitli nedenlere bağlı olarak yıpranmış, aşınmış, yontulmuş ya da çürük nedeniyle ileri düzeyde zarar görmüş dişlerle dişler arasındaki boşlukların (Diastema) tedavisi için güvenli bir çözümdür.
Estetik dolgu tedavisi, günümüzde etkileyici bir gülümsemeye sahip olmayı sağlayan en hızlı ve en az invaziv prosedür olarak kabul edilir. Kompozit dolgu malzemeleri nanoteknolojilere göre oluşturulmuştur ve dişin sert dokularının doğal özelliklerine çok yakındır. Bu nedenle, dişlerin doğrudan restore edilmesi için tercih edilebilir.
Daha önce endodontik tedavi uygulanmayan dişler genellikle canlı kalır. Estetik dolgu uygulaması sayesinde; dişlerin boyutu, şekli ve rengi eski haline getirilebilir. Ayrıca dişin gelecekteki olası hasarlardan korunması noktasında da estetik dolgunun katkısı göz ardı edilmemelidir.
Estetik dolgu, hastanın doğal diş rengiyle uyum sağlayan uzun süreli fonksiyonel bir dolgudur. Günümüz diş hekimliğindeki gelişmeler sonucu metal kullanımı azalmış, yerini porselen ve plastik alaşımlara bırakmıştır. Diş rengiyle tam olarak örtüşen bu malzemeler, geleneksel amalgam dolguların yerini mükemmel bir şekilde almıştır.
Estetik dolgu prosedürü, sağlıklı diş kaybını içermediğinden estetik ve fonksiyonel açıdan mükemmel bir çözümdür. Tamamen canlı bir dişin içine yerleştirilebilen estetik dolgu, bölgede yeni diş çürüğü oluşmasını önleyebilir.
Estetik dolgu tedavisinde seramik ya da kompozit malzemeler kullanılabilir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak rengi değişmiş, kırılmış, çatlamış, hassas ya da ağrılı dişler gibi çeşitli problemlere yönelik olarak uygulanan minimal invaziv bir prosedür olan estetik dolgu; hızlı, dayanıklı ve estetik bir çözüm için sıklıkla tercih edilir.
Estetik dolgu tedavisi lokal anestezi altında uygulanır. Hasta bu nedenle işlem sırasında acı ya da ağrı hissetmez. Öncelikle tedavi edilecek dişin bütünlüğü kontrol edilir. Anestezi uygulanır ve etki etmesi beklenir. Dişte çürük varsa ilk olarak özel aletler yardımıyla çürük kısımlar çıkarılır. Alan tamamen temizlendikten sonra hastanın doğal diş rengiyle uyumlu bir renk seçilir. Diş minesini istenen forma sokmak için özel bir madde uygulanır.
Prosedürün en önemli adımı, dolguyu yerleştirmek için gereken alanı genişletmek ve şekillendirilmiş yüzeyleri birleştirerek dolguyu sağlıklı diş dokularına sabitlemektir. Bir sonraki adımda, kürleme ışığı yardımıyla dolgu maddesi sertleştirilir. Dolgu maddesi katman katman yerleştirilirken her adımda bu işlem tekrarlanır. Dişin anatomik şekli ve oluklar oluşturulur. Daha sonra ısırma testi yapılarak dolgu yüksekliği değerlendirilir.
Travma, yetersiz dolgu ya da farklı nedenlere bağlı olarak dişlerinde aşınma, kırık ve çürük bulunan kişiler estetik dolgu tedavisi için aday olarak kabul edilir. Ayrıca dişler arasındaki boşlukları doldurmak, dişlerin rengini ve şeklini değiştirmek için de estetik dolgu prosedüründen faydalanılabilir.
Yeterli ağız hijyeninin sağlanmaması ya da çeşitli nedenlere bağlı olarak zaman içinde dişlerde ortaya çıkan çürüklerin, aşınmaların ve kırıkların giderilmesi noktasında estetik dolgu prosedürü gündeme gelebilir. Estetik dolgu tedavisi sayesinde çürüyen ya da kırılan dişlere eski formunu kazandırmak mümkün olabilir.
Aynı zamanda profesyonel diş beyazlatma uygulamalarına yanıt vermeyen kalıcı renk bozukluklarını gidermek, çürüyen ya da herhangi bir nedenle kırılan dişleri onarmak, dişler arasındaki boşlukları kapatmak ve dişlerin boyunu uzatmak için estetik dolgu tedavisinden faydalanılabilir. Estetik dolgu, hastanın dişlerinin kendi rengine göre ayarlanabildiği için doğal diş minesi ile uyumlu ve doğal bir görünüm sağlar. Estetik dolgunun diğer bir avantajı ise gerek dişlerde gerek diş etlerinde herhangi bir zarara neden olmayan, etkili ve güvenilir bir diş hekimliği prosedürü olmasıdır.
Estetik dolgu tedavisinde kompozit dolgu ya da seramik dolgu kullanılabilir.
Kompozit dolgu, en yaygın kullanılan dolgu türlerinden biridir. Diş rengine uyacak şekilde özelleştirilebilir. Kompozit dolgu, toz cam dolgu maddesiyle güçlendirilmiş akrilik reçine karışımıdır. Dişleri onarmak ya da eski hallerini geri kazandırmak için uygulanabilen kompozit dolgu son derece dayanıklı ve kırılmaya dirençlidir. Kompozit dolgu estetik açıdan son derece başarılı sonuçlar sağlamasının yanı sıra diş yapısına mikro-mekanik olarak bağlanır ve daha fazla destek verir. Metal içermemesi sayesinde metal alerjisi olan hastalar için işlevsel bir çözümdür.
Metalin yerleştirilmesi için daha fazla diş yapısı çıkarılması gerekir. Kompozit dolgularda böyle bir durum söz konusu olmadığından, doğal diş yapısının korunması mümkün olabilir. Kompozit reçine zaman içerisinde aşınmaz ve dişlerin renginde değişiklikler olmaz. Kompozit dolgular, diş boşlukları için dolgu malzemesi görevini üstlenebilir. Ayrıca dişler arasındaki boşlukları doldurmak, aşınmış diş minesini eski haline getirmek, yontulmuş ya da çatlamış dişleri düzeltmek ve doğal diş yapısını oluşturmak amacıyla kullanılabilir.
Malzemesi genellikle porselenden üretilen seramik dolgu, lekelenmeye karşı kompozit reçine dolgu malzemesine göre daha dayanıklıdır. Dişlere yapışınca iyi bir sızdırmazlık sağladığı gibi dişin kaybettiği gücü de geri kazandırır. Doğal diş minesine benzerlikleri nedeniyle doğal dişlerden kolay kolay ayırt edilemez.
Seramik dolgu yüksek dayanıklılığa sahip olduğu için metal amalgama göre daha uzun süre dayanır. Toksik içermemesi nedeniyle seramik dolgularda genişlemez, büzülme ve sızıntı gibi istenmeyen durumlar yaşanmaz.
Estetik dolgu tedavisi genellikle tek seansta tamamlanır. Tedavi edilmesi gereken diş sayısına ve sorunun büyüklüğüne göre işlem süresi hasta özelinde değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte estetik dolgu, genellikle 30 dakika ila 1 saat arasında sürer.
Estetik dolgu tedavisinin tercih edildiği bazı durumlar aşağıda sıralanmıştır:
Rutin ağız ve diş bakımı eksiksiz bir şekilde uygulandığı ve diş hekimi muayeneleri aksatılmadığı takdirde estetik dolgularda deformasyon oluşmaz, sızdırma ya da aralanma gibi sorunlar oluşmaz. Rutin diş hekimi muayenesi sırasında, estetik dolgularla ilgili gereken bakım süreçleri uygulanır. Bu sayede estetik dolguların daha uzun ömürlü olması sağlanabilir.
Estetik dolgunun ömrü, her hasta özelinde ağız ve diş bakımına ne kadar özen gösterildiğine bağlı olarak değişebilir. Aynı zamanda estetik dolgu tedavisinde kullanılan malzemenin kalitesi, uygulamayı gerçekleştiren diş hekiminin uzmanlığı ve deneyimi de estetik dolgunun ömrünü etkileyen faktörler arasında yer alır.
Bunların yanı sıra estetik dolgunun konumu ve ne kadar büyük olduğu, dolgunun ömrüyle ilişkili unsurlar olarak kabul edilir. Yukarıda değindiğimiz noktalara gereken özenin gösterilmesi halinde estetik dolguların ömrü 5 ila 7 yıl arasında değişebilir.
Estetik dolgu fiyatları hasta özelinde tedavi edilecek diş sayısına, dolgu dışında farklı diş hekimliği prosedürlerine ihtiyaç duyulup duyulmadığına, kullanılan malzemenin kalitesine, tedavi edilecek dişin konumuna, dişin mevcut durumuna, tedavinin uygulanacağı kliniğin fiyat politikasına ve benzer etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.