Diş hekimliğinde sıklıkla kullanılan bir cerrahi prosedür olan gingivenktomi, diş eti dokusunun cerrahi olarak çıkarılması sürecidir. Çeşitli diş eti problemlerini tedavi etmek, özellikle diş eti çizgisini düzeltmek ya da dişlerin uzunluğunu ayarlamak gibi farklı nedenlerle gingivektomi uygulanabilir. Diş kök yüzeyine daha iyi erişim sağlamak ya da estetik kaygılarla gingivektomi prosedürüne başvurulabilir. Genellikle lokal anestezi altında uygulanan gingivektomi konforlu ve pratik bir yöntemdir.
Gingivektomi uzman diş hekimleri tarafından uygulanması gereken bir diş hekimliği prosedürüdür. Hastanın ihtiyaçlarına ve genel sağlık durumuna uygun olarak gingivektomi prosedürü planlanır ve uygulanır. Böylece hastaların sağlıklı bir diş eti yapısına kavuşması ve estetik açıdan tatmin edici sonuçlar elde edilmesi mümkün olur.
Çeşitli diş ve diş eti sorunlarına yönelik bir cerrahi müdahale olan gingivektominin uygulandığı bazı durumlar aşağıda sıralanmıştır:
Gingivektominin uygulanamayacağı durumlar ise şu şekildedir:
Gingivektomi diş eti dokusunun cerrahi olarak çıkarıldığı bir diş hekimliği prosedürüdür. Diş eti sorunlarını düzeltmek ve gülüş estetiğini sağlamak için gingivektomi uygulanabilir. Yüzeysel gingivektomi, genişletici gingivektomi ve koruyucu gingivektomi gibi farklı türleri vardır. Yüzeysel gingivektomi diş eti çizgisini düzeltmek için uygulanır. Dişlerin üzerinde fazla diş eti dokusu olması ya da dişlerin daha uzun görünmesi için genişletici gingivektomi uygulanabilir. Koruyucu gingivektomi ise periodontal hastalıklar gibi nedenlerle diş eti dokusunun geri çekilmesi ya da diş köklerinin açığa çıkması durumunda uygulanan gingivektomi türüdür. Hangi yöntemin uygulanacağı ise hasta özelinde diş hekimi tarafından belirlenir.
İşlemden önce hastanın genel sağlık durumu değerlendirilir ve lokal anestezi yapılır. Bu sayede hasta uygulama sırasında acı ya da ağrı hissetmez. Diş eti çizgisine işaretleme yapılır ve fazla diş eti dokusu çıkarılır. Daha sonra uygulanan dikişler sayesinde kanama kontrolü sağlanır. Prosedürün tamamlanmasıyla birlikte iyileşme süreci başlar. İyileşme sürecinin hızlı ve sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için diş hekiminin önerilerine uyulması ve düzenli kontrollerin ihmal edilmemesi gerekir.
Çeşitli diş eti sorunlarına yönelik olarak uygulanan bir cerrahi prosedür olan gingivektomi pek çok faydayı beraberinde getirir.
Tüm cerrahi prosedürlerde olduğu gibi gingivektomi prosedürünün de bazı riskleri ve zararları vardır. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:
Gingivektomi acı ve ağrıya neden olmayan, konforlu ve pratik bir prosedürdür. Uygulama sonrası ortalama 3 ila 4 hafta içinde iyileşme gerçekleşir. Gingivektomi cerrahi bir prosedür olduğu için işlemden sonra bir bandaj yardımıyla diş etleri kapatılır. Bandaj ağızda 10 gün durduktan sonra diş hekimi tarafından çıkarılır. Ortalama 4 haftalık bir süre sonunda diş etleri ve dişler normal bir görünüm kazanır. Bu sayede daha sağlıklı ve estetik bir görünüm elde edilebilir.
Gingivektomi operasyonundan sonra sağlıklı ve hızlı bir iyileşme süreci yaşanması için dikkat edilmesi gereken bazı kritik unsurlar vardır. Bu unsurlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:
Gingivektomi ve gingivoplastinin ortak özelliği her ikisinin de diş eti sağlığını iyileştirme amacıyla uygulanan cerrahi prosedürler olmasıdır. Her iki tedavi de diş hekimi tarafından uygulanmakla birlikte tedavilerin prosedürü birbirinden farklıdır.
Gingivektomi hastalıklı diş eti dokusunu çıkarmak ve yeniden şekillendirmek için uygulanır. Diş eti fazlalığının olduğu durumlarda benzer prosedürler takip edilir ve fazlalık ortadan kaldırılabilir.
Gingivoplasti prosedürü ise herhangi bir doku çıkarma işlemi söz konusu olmadan diş etlerinin görünümünü iyileştirmeyi sağlar. Gingivoplastinin diş eti konturlarını düzeltme amacıyla uygulanabilecek ideal bir yöntem olarak kabul edilir.
Gingivektomi fiyatları diş etinin ne kadar düzeltilmesi gerektiği, uygulanacak teknik, işlem görecek diş sayısı, diş hekiminin uzmanlığı ve uygulamanın yapılacağı kliniğin fiyat politikası gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.