İmplant tedavisi ağızdaki eksik dişi ya da dişleri tamamlama amacıyla uygulanır. Prosedür kapsamında vida şeklindeki yapay diş kökleri çeneye yerleştirilmekte olup genellikle titanyumdan üretilen vidaların kullanılması tercih edilir. Diş protezleri de vidaların üzerine yerleştirilerek prosedür tamamlanır.
İmplant tedavisi kapsamında bir ya da daha fazla sayıda eksik dişin yerine yapay kök ve protez yerleştirilir. Takma çıkarma işlemleri son derece kolay bir şekilde gerçekleştirilebilen takma dişlerden diğer bir deyişle hareketli protezlerden farklı olmak üzere dental implantlar cerrahi prosedürle çene kemiğine yerleştirilir.
Genellikle titanyumdan üretilen implantın görünümü vidaya benzer. Çenede eksik diş köklerinin bulunduğu yere yerleştirilen implantın çevresinde zaman içinde kemik büyür. Böylece implant sabi bir şekilde yerinde kalır. Eksik dişten kaynaklanan boşluğu doldurmak için metal vidaya yapay bir taç ya da diş yerleştirilmesi gerekir. Taçlar özel olarak yapıldığı için hastanın diğer dişlerine şekil, renk ve boyut olarak benzer. Bazı durumlarda diş implantları takma dişleri ya da diş köprülerini yerinde tutma amacıyla kullanılabilir.
En popüler diş hekimliği prosedürlerinden biri olan dental implant genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Prosedürün ilk aşamasında tarama yapılır ve röntgen çekilir. Daha sonra dental implant cerrahi bir prosedürle çene kemiğine yerleştirilir. Diş implantının içindeki kemik birkaç ay içerisinde büyüyerek implantın stabil bir hale gelmesini sağlar. Bu sayede yeni diş ya da dişler için sağlam bir temel elde edilir. Yapay dişi ya da dişleri yapmak için hastanın ağız ölçüleri alınır. Dental implant tedavisi, yapay dişi ya da dişleri temele vidalama ya da yapıştırma aşamasının ardından tamamlanır.
Bir dental implant yaklaşık 10 ila 25 dakika içinde çene kemiğine yerleştirilir. Ancak tedavisinin sürdürülebilmesi için implantın çene kemiğiyle uyuşması, kaynaşması ve gerçek bir diş kökünün yerini alması gerekir. Bunun için genellikle 3 ila 6 ay arasında değişen sürelere gereksinim duyulur.
İmplant tedavisinin son aşamasına gelinmesi için çene kemiğine yerleştirilmiş implantlar sabitlenmiş olmalıdır. Bu sayede implant üzerine yerleştirilecek olan protezleri taşıyabilir. İmplant tedavisi uygulanan hastada iyileşme sürecinin ne kadar süre içerisinde tamamlanacağı hastanın kemik yapısının ne kadar güçlü olduğu başta olmak üzere pek çok farklı faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
İmplant tedavisi uygulanması için hastanın diş etleri sağlıklı, kemik yapısı ise güçlü olmalıdır. Aksi takdirde kemiğin kalınlığını ve yüksekliğini artırmak için kemik tozu takviyesi yapılır. Lokal anestezi altında gerçekleştirilen prosedür sayesinde hastanın kemiğiyle yerleştirilmiş olan kemik tozu yer değiştirir. Yaklaşık 6 aylık bir süre içinde gerçekleşen bu süreçle birlikte kemiğin implant tedavisi için yeterli güce sahip olması sağlanır.
İmplant diş tedavisi farklı aşamalar izlenerek gerçekleştirilir:
Hasta detaylı bir muayeneden geçirilir. Bu esnada diş etleri, alt ve üst çeneyle dişlerin birbiriyle ilişkileri değerlendirilir. Uygulanacak olan implantların sayısı, boyu, tipi ve implantların üzerine yapılacak protezler belirlenir. Klasik radyografinin yanı sıra komplike vakalarda üç boyutlu tomografiden faydalanılarak implantların yerleştirileceği bölgeler titizlikle planlanır.
Operasyon aşaması lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Diş eti üzerinden insizyon yapılır ve implantı yerleştirmek için kemikte yuva açılır. Bu silindirik yuvaya implantın yerleştirilmesi için özel aletler kullanılır. Uygulanacak olan implant sayısına bağlı olarak işlem süresi değişiklik gösterebilir.
İmplant yerleştirildikten sonra kemikle bütünleşmesi için belirli bir süreye ihtiyaç duyulur. Bu süre genellikle alt çene için 2 ila 2,5 ve üst çene için 3 ila 4 aydır. Bu süre içerisinde hastanın konforunu artırmak için geçici protez uygulanması tercih edilebilir. Ancak hastaların normal beslenme süreçlerinde çiğneme yükünü uygulanan implantlar üzerine doğrudan vermemesi önemlidir.
İmplant tedavisinin başarılı olabilmesi için doğru bir planlama yapılması çok önemlidir. Yine prosedür alanında uzman ve deneyimli diş hekimleri tarafından uygulanmalıdır. Dental implant prosedürü lokal anestezi altında gerçekleştirilmekle birlikte, çene kemiğinin yeterli olmaması halinde greft olarak adlandırılan doku ilavesi yapılması gerekir. Bu durumda uzun operasyonlarda ya da aşırı stresli hastalarda genel anestezi ya da sedasyon altında uygulama yapılması tercih edilebilir.
İyileşme sürecinin tamamlanması ve implant çevresinin tamamen yeni kemikle dolması, kemiğe iyice adapte olması sonrasında implantın üzerine protez yerleştirilebilir. Planlanması yapılan protez için ölçü alındıktan sonra protezin tek bir kron, köprü, parsiyel ya da tam protez şeklinde yapılması tercih edilebilir.
Çürük, travma, periodontal hastalık ya da farklı bir nedenle ağzında bir ya da daha fazla eksik diş olan kişilere implant yapılabilir. Ağızdaki diş kayıpları nedeniyle bireyler estetik ve fonksiyonel sorunlar yaşayabilir. Hastalar bir yandan diş kayıplarının neden olduğu görünümden rahatsız olabilir bir yandan yemek yeme ve konuşma sırasında sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Ayrıca diş kaybının bulunduğu bölgede zaman içinde oluşabilecek kemik kaybını önlemek, çene kemiğini destekleme özelliğine sahip implant tedavisi sayesinde mümkün olabilir.
İmplantlar genellikle biyolojik olarak uyumlu ve dayanıklı malzemelerden üretilir. İmplant malzemeleri, vücutta uzun süre kalabilecek, biyouyumluluk gösteren ve genellikle cerrahi prosedürlerle yerleştirilen yapılar olarak tanımlanabilir. İmplantların kullanıldığı alanlara göre farklı malzemeler tercih edilmesi söz konusu olabilir.
En yaygın kullanılan implant malzemesi titanyumdur. Biyolojik uyumluluğu yüksek bir metal olan titanyum hafif ve dayanıklı bir yapıya sahiptir. Titanyum ya da alaşımlarından üretilen implantlar, ağız sıvılarından etkilenmeyecek ve ağız içinde oluşacak kuvvetlere karşı dayanıklılık sergileyecek şekilde tasarlanır.
İmplant diş tedavisi hastaya uygulanan ilk muayeneden uygulanan cerrahi prosedüre, abutment ve kronun yerleştirilmesine kadar olan süreyi kapsar. İmplant diş tedavisinin tamamlanma süresi genellikle 3 ila 9 ay arasında değişir. Bununla birlikte tüm diş hekimliği prosedürlerinde olduğu gibi implant diş tedavisinin ne kadar süre içinde tamamlanacağı da, hasta özelinde mevcut durum ve iyileşme süresi başta olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. İmplant tedavisi uygulanacak hastaya kemik grefti ya da sinüs lifting işlemleri uygulanacağı durumda, implant diş tedavisinin tamamlanma süresi daha uzun olabilir.
İmplant diş tedavisi 18 yaşını geçmiş, çene ve yüz gelişimi tamamlanmış kişilere uygulanabilir. Ancak implant diş tedavisine uygunluk kararı hasta özelinde yapılan değerlendirmelerin ardından verilir.
İmplant diş tedavisi uygulanmadan önce hastanın çene yapısı incelenir ve implant tedavisi için uygun olup olmadığı kararı verilir. İmplant tedavisi yapılacak hasta şeker hastasıysa, tedaviden önce insülin seviyesi kontrol altına alınmalıdır. Eğer hasta kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsa, tedaviden önce ve doktor kontrolünde kan sulandırıcı ilaç kesilmelidir. Hastada kemik erimesi sorunu varsa, tedavi süreçleri tamamlandıktan sonra implant diş tedavisi uygulanabilir.
Alt ya da üst çenesinde bir ya da daha fazla sayıda eksik diş olan kişiler implant tedavisi için uygun adaylardır. Diğer yandan implantları çene kemiğine sabitleyebilmek için tedavisi planlanan bölgedeki kemik yapısının yeterli olması ya da kemik grefti uygulanması gerekir. Bunların yanı sıra hastanın ağız dokusunun sağlıklı olması, genel sağlık durumu implant tedavisine engel teşkil etmemeli ve kemik iyileşmesini olumsuz yönde etkileyebilecek hastalıkları bulunmamalıdır. Baş ve boyun bölgesine radyoterapi tedavisi uygulanmış kişilerle kemik gelişimi henüz tamamlanmamış kişilere implant diş tedavisi yapılamaz.
İmplant fiyatları her hasta özelinde kaç adet implant uygulanacağına, kullanılacak malzemenin kalitesine, hangi implantın kullanılacağına ve daha pek çok farklı faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir.