Dental implant tedavisinin başarılı olması için en önemli unsurlardan biri, uygulama yapılacak bölgede yeterli kemik desteği bulunmasıdır. Bölgede yeterli genişliğe ve uzunluğa sahip kemik desteği bulunmadığı takdirde, implant tedavisi başarılı olamaz. Bu nedenle, kemik yetersizliği olan ve implant tedavisi uygulanacak hastalarda ilk ve en önemli adım, kemik yetersizliği sorununun giderilmesi olarak kabul edilir.
Kemik grefti, genellikle dental implant tedavisi uygulanacak hastalarda sıklıkla tercih edilir. Çene kemiğinde kemik kaybı olması durumunda, kayıp olan bölgede kemik oluşturmak için bir dizi işlem uygulanır. Kemik grefti prosedürünün; kişinin kendi vücudundan alınan kemik dokusu, hayvansal kaynaklardan elde edilen greftler ya da sentetik greftler kullanılarak uygulanması mümkündür.
Cerrahi bir prosedür olan kemik grefti, alanında uzman ve deneyimli bir diş hekimi tarafından gerçekleştirilmelidir. Hastanın kemik dokusunun kullanıldığı durumlarda, genellikle çene altından greft materyali alınır. Çene kemiği üzerinde sağlam bir yapı oluşturularak implant tedavisi için uygunluk sağlanır.
Kemik grefti, implant tedavisinin uygulanmasını sağlayacak uygun bir çene kemiği oluşturulması için faydalanılan etkili bir tedavidir. Kemik grefti prosedürü sayesinde diş implantı yapılacak hastaların çene kemiği eksikliği sorunları giderilir, dental implantlar için sağlıklı ve dayanıklı bir temel hazırlanır.
Çeşitli nedenlere bağlı olarak çene kemiğinde meydana gelen kayıpların telafi edilmesi ve dental implant tedavisi için uygun bir temel oluşturulması için kemik grefti tedavisine başvurulur. Kemik grefti yapılmasını gerektiren bazı durumlar şu şekilde sıralanabilir:
Uzun süreli diş eksikliği: Çeşitli nedenlerle diş kaybı yaşanan ve uzun süreli diş eksikliği olan bölgede çene kemiğinin zayıflaması olasıdır. Zayıflamış bölgeye kemik grefti prosedürüyle kemik eklenmesi, çene kemiğinin güçlendirilmesini sağlayabilir.
Çene kemiği yetersizliği: Doğuştan gelen yapısal sorunlar, genetik faktörler ya da travmaya bağlı oluşan yetersizlikler dolayısıyla çene kemiğinde yetersizlik bulunabilir. Bu durumda çene kemiğini güçlendirmek için kemik grefti prosedürüne başvurulabilir.
Periodontal hastalıklar: Diş etlerinde ve çevre dokularda periodontal hastalıklara bağlı olarak hasar oluşabilir. Çene kemiğinde kemik kaybı oluşması hâlinde bu kayıpların telafi edilmesi için kemik grefti uygulanabilir.
Yanlış protez kullanımı: Dişsizlik ya da uygun olmayan protezlerin kullanılması dolayısıyla çene kemiğinde kayıp yaşanabilir. Bu kayıpların kemik greftiyle tedavi edilmesi sonucu, implant tedavisi için uygun ortam sağlanması mümkün olabilir.
Genetik faktörlere bağlı durumlar: Genetik nedenlerle zayıf çene kemiği yapısı olan kişilere kemik grefti tedavisi uygulanarak çene kemiğinin güçlendirilmesi sağlanabilir.
Kazalar ya da travmatik olaylar: Kazalar, yaralanmalar ya da travmatik olaylar dolayısıyla çene kemiğinde hasar ortaya çıkabilir. Kemik grefti uygulanarak hasarlı bölgenin düzeltilmesi hedeflenebilir.
Kemik grefti tedavisinin sağladığı avantajlardan bazıları şu şekildedir:
Diş kemik grefti çeşitleri, uygulamanın yapılacağı hastanın ihtiyaçlarına ve genel sağlık durumuna bağlı olarak belirlenir. Diş kemik grefti çeşitleri aşağıda sıralandığı şekildedir:
Otojen greftler: Yüksek uyumluluğa sahip otojenik greftler, hastanın kendi vücudundan doku alınarak yapılır.
İzojen greftler: Doku uyumu sağlanmasının son derece önemli olduğu izolen greftler, bir başka canlıdan benzer dokular alınarak uygulanır.
Allojenik greftler: Genellikle bankalardan temin edilen allojenik greftler, aynı türden farklı genetik yapıya sahip donör dokuları kapsar.
Xejonik greftler: Genellikle hayvan kaynaklı olup farklı türlerden alınan dokulardır.
Yukarıda sıralanan diş kemik grefti çeşitleri, çene kemiğindeki kayıpları gidermek ve implant tedavisi için uygunluk sağlamak amacıyla kullanılır.
Diş kemiği grefti, genellikle minimal düzeyde ağrı ve rahatsızlık hissine neden olur. Diğer yandan diş kemiği grefti tedavisi sırasında hissedilen ağrı; ağrı eşiğine, cerrahi müdahaleye karşı duyarlılığa ve uygulama bölgesine bağlı olarak hasta özelinde değişebilir.
Diş kemik grefti genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilen bir prosedürdür. Uygulama bölgesinin lokal anesteziyle uyuşturulması, operasyon sırasında ağrı hissedilmesini önler. Prosedürün ardından hastalar hafif ila orta düzeyde rahatsızlık hissedebilir. İşlem sonrası oluşabilecek rahatsızlık hissi; operasyonun karmaşıklığına, kullanılan diş kemik grefti türüne ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Prosedür sonrası oluşabilecek ağrı ve rahatsızlığın azaltılması için diş hekimlerinin reçete ettiği ağrı kesiciler ve anti-enflamatuar ilaçlar kullanılabilir. Bu sayede, iyileşme sürecinin konforu optimize edilebilir.
Diş kemiği grefti tedavisinden sonra iyileşme süresi; hasta özelinde yapısal özelliklere ve kullanılan diş kemiği grefti türüne bağlı olarak farklılaşabilir. Ağrı ve rahatsızlık hissi genellikle birkaç gün içinde azalır, iyileşme süreci sorunsuz bir şekilde ilerler.
Diş kemiği grefti iyileşme süreci; hastanın genel sağlık durumuna, kullanılan greft materyaline, hastanın prosedür sonrası diş hekiminin önerilerine ne kadar uyduğuna ve diğer çeşitli etkenlere bağlı olarak değişebilir. İşlem sonrasındaki ilk 1 ila 2 hafta içinde hafif düzeyde ağrı, şişlik ve kanama görülebilir. Diş hekiminin reçete ettiği ilaçların düzenli olarak kullanılmasıyla bu süreçte hastanın konforu optimize edilebilir.
Diş kemiği grefti prosedüründen sonraki birkaç hafta ila birkaç ay içinde greft materyalinin çene kemiğiyle bütünleşme süreci başlar. Uzun vadeli iyileşmenin sağlanması için birkaç aylık bir süreye gereksinim duyulur. Bu süreç tamamlandıktan sonra diş implantı uygulanabilir.
Kemal grefti tedavisinden sonraki iyileşme süreci boyunca tedavi bölgesi temiz tutulmalı, gerekli ağız içi bakımlar aksatılmamalıdır. İşlemden sonra ağız hijyenine gereken özenin gösterilmemesi, enfeksiyon ve çeşitli diş problemleri yaşanmasına neden olabilir. Kemik grefti tedavisini izleyen ilk birkaç gün boyunca yumuşak yiyecekler tüketilmeli ve çok sıcak içecekler tüketmekten kaçınılmalıdır.
Kesi yerinde kan birikmesini önlemek için ilk 3 gün süreyle başı yüksekte tutarak uyunması önerilir. İşlemden sonra genellikle 3 ay içinde kemik grefti yapılan bölgede istenen kemik yoğunluğuna erişilir. Bu süreç içerisinde diş hekiminin talep ettiği kontrollere gidilmesi aksatılmamalıdır.
Kemik greftleri, çene kemiği ya da diş eti üzerinde eksik olan kemik dokusunu yerine koymak veya yenilemek için kullanılır. Çeşitli yollarla çalışan kemik greftleri, kemik yenilenmesini teşvik eder.