Diş eti rahatsızlıklarının ileri dereceli olması, yalnızca diş etlerini değil dişleri de tehlikeye sokar. Periodontal hastalıklar ilerlediği takdirde, dişleri çevreleyen kemik dokusu ve bağlar zarar görmeye başlar. Bunun sonucunda diş kaybı dahi yaşanabilir. Bu durum cerrahi olmayan periodontal tedaviler ile kontrol altına alınamazsa, periodontal cerrahi prosedürlerine başvurulması gerekir. En sık başvurulan periodontal cerrahi prosedürü ise periodontal flap operasyonudur.
Periodontal flap operasyonu, diş etlerinde oluşan cepleri düzelterek diş etlerinin eski ve sağlıklı formunu geri kazanmasını sağlamak amacıyla uygulanan bir diş eti operasyonudur. Diş eti hattının altında yer alan diş eti cepleri, diş eti dokusunun dişten ayrılmaya başladığı noktalardır. Diş eti ceplerinin oluşması, zararlı bakterilerin üreyeceği ve temizlenmesi mümkün olmayan bir alan yaratır. Oluşan bakteriler dokularda enflamasyon oluşmasına, diş etlerinde kanamaya, hassasiyete ve ağrıya neden olabilir. Bu sorun tedavi edilmediği takdirde, ciddi diş eti hastalıkları, dişi destekleyen kemik dokusunun zarar görmesi ve tüm vücudun etkilenmesine neden olabilecek sistematik sağlık sorunları gündeme gelebilir.
Diş eti ceplerinin tedavisi için öncelikle diş taşı temizliği ve kök düzeltmesi yöntemlerine başvurulabilir. Bu yöntemler, hastalığın derecesine bağlı olarak zaman zaman işe yaramayabilir. Bu tür durumlarda flap operasyonu gündeme gelebilir. Flap operasyonu temelde periodontal hastalıkları için kalıcı bir çözüm sunmasa da, diş eti sağlığının korunmasını kolaylaştırır.
Periodontal flap operasyonunun temel amacı, diş eti ceplerini yok etmek ya da mümkün olduğunca azaltmaktır. Ceplere ulaşma amacıyla diş eti dokusuna bir kesi yapılır. Yapılan kesi üzerinden hastalıklı dokular çıkarılarak diş kökleri kapsamlı bir temizlik yapabilmek için açığa çıkarılır. Tartar, plak ve benzeri istenmeyen tabaka oluşumu temizlenir ve kesi kapatılır.
İltihap nedeniyle kayba uğrayan periodontal bağları ve kemik dokusunu restore etmek için periodontal flap operasyonu uygulanabilir. Bu kapsamda, kemik grefti ya da büyümeye neden olan kimyasallar gibi farklı tekniklere başvurulabilir. Bu tür prosedürler için hasta özelinde uygunluk değerlendirmesi yapılır. Söz konusu yaklaşımlar, diş etlerinin normal formuna ve işlevine geri dönmesini, daha sağlıklı ve güvenli bir diş koruması oluşturmasını sağlar.
Periodontal flap operasyonu genellikle lokal anestezi altında uygulanmakla birlikte hasta özelinde ihtiyaç duyulması durumunda lokal anesteziye ek olarak oral yolla anti-anksiyete ilacı ya da rahatlatıcı bir şurup verilmesi söz konusu olabilir. Ayrıca, ihtiyaç hâlinde genel anestezi de bir alternatif hâline gelebilir. Anestezi etkisini gösterdikten sonra ufak bir kesi yapılır ve diş eti dişten ayrılır. Dışta kalan diş eti dokusu, hastanın diş köküne, bağ dokularına ve kemik dokusuna erişim sağlayabilmek için nazikçe geriye doğru itilir.
Periodontal flap operasyonunun bir sonraki aşaması, iltihaplı diş eti dokusunu temizlemektir. Hastalıklı diş eti dokusu alınır ve diş kökü temizlenir. Gerekli görüldüğü takdirde bölgeye antibiyotik tedavisi uygulanması mümkündür. Kemikte hasarı olduğu durumlarda greft materyali kullanılır ve hasarın giderilmesi çalışılır. Gerekli görülen tedavilerin ardından kesi kapatılarak periodontal flap operasyonu tamamlanır.
Periodontal flap tedavisi genellikle 6 aşama ile tamamlanır. Periodontal flap tedavisinin aşamalarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
Periodontal flap cerrahisinden optimum fayda sağlanması için operasyon öncesi ve sonrası dönem kritik bir önem taşır. Bu nedenle operasyon sürecine olduğu kadar öncesi ve sonrası dönemine de özen gösterilmelidir. Periodontal flap cerrahisinden önce ve sonra, diş hekiminin belirtmiş olduğu noktalara eksiksiz uymak hızlı ve sağlıklı bir iyileşme süreci yaşanması açısından önemlidir. Diş hekiminin önerilerine uyan hastalar periodontal flap cerrahisi sonrasında konforlu bir iyileşme süreci yaşayabilir, ağrı ve rahatsızlık hissini minimize edebilir.
Flap operasyonu genellikle belirgin bir yan etkiye neden olmaz. Ancak tüm cerrahi prosedürlerde olduğu gibi periodontal flap cerrahisinin de bazı riskleri vardır. Bu tür riskleri minimize etmek için yapılması gerekenlerden biri, operasyondan sonra sigara içmemektir. Sigara, periodontal flap operasyonunun tedavi ettiği hastalığın yeniden oluşmasını tetikleyen en önemli etkendir.
Periodontal flap operasyonundan sonra yara yüzeyine 20 dakika süreyle soğuk kompres uygulanmalıdır. Ameliyatı izleyen ilk 8 saat ağzı çalkalamamak ve tükürmemek gerekir. Tuzlu suyla bir süre nazikçe gargara yapılması diş hekimi tarafından önerilebilir. Üç gün süreyle sıcak suyla duş ve banyo yapılmamalı, yoğun fiziksel efor harcanmamalıdır.
Ayrıca beslenme programında katı yiyeceklere yer vermemek, belirli bir süre boyunca sıcak yiyecek ve içecekler tüketmemek önemlidir. Periodontal flap cerrahisi sonrası ağız hijyenine özen gösterilmeli, ağız ve diş bakım rutini aksatılmamalıdır. Ancak bu süreçte nazik olunmalı, dişler yumuşak kıllı diş fırçası ile diş etlerine herhangi bir şekilde zarar vermeden fırçalanmalıdır. Hızlı ve sağlıklı bir iyileşme süreci yaşanması için diş hekiminin reçete ettiği tüm ilaçla düzenli olarak kullanılmalı, rutin diş hekimi muayeneleri ihmal edilmemelidir.
Periodontal flap operasyonundan önce genel anestezi yapılacaksa, ameliyattan en az 12 saat öncesinde yiyecek ve içecek tüketimi sonlandırılmalıdır. Böylece, anestezi etkisi geçtikten sonra mide bulantısı ve baş dönmesi yaşanması önlenebilir. Periodontal flap operasyonundan sonraki birkaç gün boyunca diş etlerinde şişkinlik, hafif kızarıklık ve hassasiyet görülebilir. Bu olağan bir durum olduğu gibi diş hekiminin reçete ettiği basit ağrı kesicilerin kullanılması hastanın konforunu artırmaya yardımcı olabili.
Üzerinde işlem yapılan dişlerde sıcağa ve soğuğa karşı hassasiyet gelişebilir. Flap cerrahisinden sonra oluşabilecek yan etkiler operasyondan sonra genellikle 1 ila 2 hafta içinde kendiliğinden ortadan kalkar. Beklenmedik bir kızarıklık, kanama, şiddetli bir ağrı hissedilmesi durumunda vakit geçirmeksizin operasyonu gerçekleştiren. Diş hekimine başvurmak gerekir.
Periodontal flap cerrahisi sonrası iyileşme süreci hasta özelinde çeşitli etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte, periodontal flap cerrahisi her ne kadar basit ve kısa süreli bir işlem olsa da, bir cerrahi prosedürdür ve operasyon sonrası hastalar en az 1 gün istirahat etmelidir.
Periodontal flap operasyonu fiyatları her hasta özelinde; uygulama yapılacak diş sayısına, iltihabın ne kadar ileri seviyede olduğuna, diş ve diş eti yapısına göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle standart bir periodontal flap operasyonu fiyatından bahsedilmesi mümkün değildir. Hasta diş hekimi tarafından detaylı bir şekilde muayene edilip ihtiyaçları ve prosedürün detayları planlandıktan sonra periodontal flap operasyonu fiyatları belirlenir.