İçeriğe atla
MosdentİSTANBUL 1992
// Protez & Diş Kaplama

Çekim Sonrası Protez Yapıştırıcı Ne Zaman Kullanılır?

Çekim sonrası protez yapıştırıcı ilk 24-72 saatte kullanılmaz; pıhtı oturduktan sonra, genellikle çekimden 3-5 gün sonra ve diş hekiminin onayıyla başlanır.

Yayın
6 dkokuma
Dt. Hakan Kavaltıbbi inceleme
Çekim aşamaları şeması, protez tabanına sıkılan yapıştırıcı ve protezini takan yaşlı kadın
Protez & Diş Kaplama·6 dk
// Hızlı cevap

Çekim sonrası protez yapıştırıcı, pıhtının oturduğu ilk kritik dönem geçtikten sonra, genellikle çekimden 3-5 gün sonra ve diş hekiminin onayıyla kullanılmaya başlanır; ilk 24-72 saatte kullanılmaz, çünkü yapıştırıcının çekim bölgesindeki pıhtıyla teması iyileşmeyi bozabilir ve enfeksiyona zemin hazırlayabilir. Çekim boşluğu kendi kendine iyileşirken kret küçülür: 20 çalışmanın meta-analizinde molar dışı bölgelerde yatay kret azalması ortalama 2,73 mm, dikey azalma 1,71 mm ölçüldü (PubMed 33067890). Geçici protezin zamanla gevşemesinin nedeni bu boyut kaybıdır.

// Anahtar noktalar
  • 01İlk 24-72 saat yapıştırıcı kullanılmaz; kullanıma genellikle çekimden 3-5 gün sonra ve hekim onayıyla başlanır.
  • 02Çekim boşluğu müdahalesiz iyileşirken kret molar dışı bölgelerde yatayda ortalama 2,73 mm, dikeyde 1,71 mm küçülür (PubMed 33067890); protezin gevşemesi bu kaybın sonucudur.
  • 03Yapıştırıcının tutuşu ölçülmüş bir etkidir: 22 katılımcılı çapraz geçişli randomize çalışmada iki krem yapıştırıcı da yapıştırıcısız duruma göre protezi yerinden çıkarmak için gereken ısırma kuvvetini her ölçüm anında anlamlı biçimde artırdı (PubMed 37805705).
  • 04Kret çekimden sonraki ilk 3-6 ayda hızla küçülür, ardından küçülme yavaşlayarak sürer (PubMed 22211303); artan yapıştırıcı ihtiyacı protezin yeniden bazalanması (reline) ya da yenilenmesi gerektiğinin işaretidir.
  • 05Yapıştırıcı ilk 24-72 saatte hiç kullanılmaz, sonrasında küçük noktalar halinde ve çekim bölgesine doğrudan temas etmeyecek şekilde; protez her gece çıkarılıp temizlenir.

Çekim Sonrası Yapıştırıcıya Başlama Zamanı

Metal braketli gülümseme, üst ve alt çenede tel ve braketler görünüyor

Diş çekiminden sonra protez yapıştırıcı ilk 24 ila 72 saat kullanılmaz. Kullanıma genellikle çekimden 3 ila 5 gün sonra, çekim bölgesi kontrol edilip diş hekimi onay verdiğinde başlanır. Bu bekleme süresinin nedeni çekim boşluğunda oluşan kan pıhtısıdır. Pıhtı iyileşmenin temelini kurar; yapıştırıcı bu bölgeye temas ederse pıhtı yerinden oynayabilir, bölge enfeksiyona açık hale gelebilir.

Çekimle aynı gün ya da birkaç gün içinde geçici protez takılan hastalar için bu soru hemen gündeme gelir. Protez ilk günlerde tam oturmaz, çünkü diş eti şişkindir ve çekim boşlukları henüz kapanmamıştır. Bu gevşeklik hastayı yapıştırıcıya yöneltir. Oysa bu dönemde protezin kıpırdaması büyük ölçüde şişliğin sonucudur ve şişlik indikçe oturma da değişir. Yapıştırıcıyla gevşekliği bastırmak, şişkin dokuya ek baskı bindirir ve iyileşmeyi yavaşlatabilir.

Yanlış zamanda ya da fazla miktarda kullanılan yapıştırıcının üç olası sonucu vardır: pıhtının bozulması, çekim bölgesine sızan artığın bakteri birikimini artırması ve protezin sonraki uyumunun gözden kaçması. Doğru zamanlama bu üç riski birlikte düşürür. Karar tek başına takvimle verilmez; çekim bölgesinde kanama ya da şişlik sürüyorsa üçüncü günün geçmiş olması başlamak için yeterli sayılmaz. Hekim bölgeyi gördükten sonra verilen onay, takvimden daha güvenilir bir işarettir. İlk kontrol randevusunda bu soruyu sormak, başlama gününü sizin iyileşme hızınıza göre ayarlamanın yoludur.

İlk Haftalarda Çekim Bölgesinde Neler Olur

Çekimden sonraki ilk bir iki gün çekim boşluğunda pıhtı oluşur ve oturur. Bu pıhtı korunmalıdır; bol çalkalama, tükürme, pipetle içme ve bölgeye yabancı madde teması onu yerinden oynatabilir. İlk bir iki hafta boyunca yumuşak doku iyileşmesi sürer, şişlik ve hassasiyet azalır, diş eti boşluğun üzerini kapatmaya başlar.

Diş eti kapandığında iyileşme bitmiş olmaz. Altta çene kemiği yeniden şekillenir ve bu süreç protezin oturmasını doğrudan etkiler. Çekim sonrası kemik ve yumuşak doku değişimini inceleyen sistematik derleme, küçülmenin ilk 3 ila 6 ayda hızlı olduğunu, ardından yavaşlayarak sürdüğünü göstermiştir (PubMed 22211303). Aynı derlemede çekimden 6 ay sonra kemikteki yatay kayıp 3,79 mm, dikey kayıp yanak tarafında 1,24 mm ölçülmüştür (PubMed 22211303).

Bu nedenle yapıştırıcı kararı sadece ilk günlere ait bir soru olarak kalmaz. Çekimden birkaç hafta sonra iyi oturan bir protez, kemik küçüldükçe gevşemeye başlar. Hasta bunu çoğu zaman yapıştırıcı ihtiyacının artması olarak fark eder. İyileşme takvimini bilmek, hangi gevşekliğin beklenen, hangisinin müdahale gerektiren bir işaret olduğunu ayırt etmeyi kolaylaştırır. İlk günlerdeki kıpırdama şişlikten, haftalar sonraki gevşeme ise kemiğin yeniden şekillenmesinden kaynaklanır. İkisinin çözümü farklıdır: birincisinde beklemek, ikincisinde protezin uyumunu yeniden kurmak gerekir.

Geçici Protez ve Yapıştırıcının Rolü

Geçici protez, acil ya da immediat protez olarak da adlandırılır ve çekimle aynı anda ya da kısa süre sonra takılır. Görevi, kalıcı restorasyon hazırlanana kadar görünümü ve temel çiğneme işlevini sürdürmektir. Kalıcı çözüm için dokuların yatışması gerektiğinden bu protez bir geçiş aracıdır ve süresi birkaç haftadan birkaç aya kadar uzayabilir.

Yapıştırıcının protezi tutma etkisi ölçülmüştür. Üst çenede oturması orta ya da zayıf protezi olan 22 katılımcıyla yapılan çapraz geçişli randomize çalışmada, iki farklı krem yapıştırıcı da yapıştırıcısız duruma göre protezi yerinden çıkarmak için gereken ısırma kuvvetini 13 saat boyunca her ölçüm anında anlamlı biçimde artırmıştır (PubMed 37805705). Bu çalışma çekim sonrası dönemi incelemez; kullanılan protezler katılımcıların mevcut protezleridir. Dolayısıyla yapıştırıcının tutuşu artırdığını gösterir, ama çekim bölgesi iyileşirken ne zaman başlanacağına dair bir sayı vermez.

Yapıştırıcıya duyulan ihtiyaç protezin uyumuna bağlıdır. İyi oturan bir geçici protez çok az yapıştırıcı gerektirir ya da hiç gerektirmeyebilir. Başlamadan önce üç şey kontrol edilir: çekim bölgesinde aktif kanama ya da şişlik var mı, hekim onay verdi mi, protezin altında basınç ya da ağrı hissediliyor mu. Basınç ve ağrı bir uyum sorununa işaret eder; bu durumda yapıştırıcı sorunu gizler, çözmez. Protezin iç yüzeyi hekim tarafından düzeltildiğinde yapıştırıcı ihtiyacı çoğu zaman azalır.

Yapıştırıcının Doğru Uygulanışı

Uygulamadan önce protez temizlenir ve kurulanır. Nemli yüzeyde yapıştırıcı eşit dağılmaz ve kenarlardan taşma eğilimi artar. Her uygulamadan önce ağız içine bakmak iyi bir alışkanlıktır: çekim bölgesinde kızarıklık, iltihap ya da olağan dışı bir görünüm varsa yapıştırıcı kullanılmadan hekime haber verilir.

Miktar arttıkça tutuş aynı oranda artmaz. Küçük noktalar halinde, az miktarda uygulama hem daha temiz hem de daha etkilidir. Yapıştırıcı, protezin çekim boşluklarına denk gelen kısmından uzak noktalara konur; böylece protez yerine bastırıldığında yayılan malzeme iyileşen bölgeye ulaşmaz. Protez takıldıktan sonra kenarlardan taşan fazlalık varsa silinir. Fazla yapıştırıcı çekim bölgesine sızabilir ve iyileşmeyi olumsuz etkileyebilir.

Gece protez çıkarılır ve hem protez hem ağız içi temizlenir. Yapıştırıcı artıklarının diş eti üzerinde kalması bakteri birikimini hızlandırır ve iyileşmeyi uzatabilir. Protezin iç yüzeyindeki artık yumuşak bir fırça ve ılık suyla alınır; diş eti yumuşak bir gazlı bez ya da çok yumuşak bir fırçayla, çekim bölgesine bastırmadan silinir. Gece boyunca dokuların protezden dinlenmesi, şişliğin inmesine ve protezin altındaki dokunun sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Temizlik sırasında protezin çatlak ya da kırık bir yeri görülürse yapıştırıcıyla kapatılmaya çalışılmaz, hekime gösterilir.

Artan Yapıştırıcı İhtiyacı ve Kemik Kaybı

Çekimden sonraki haftalarda yapıştırıcı miktarı giderek artıyorsa bu durum görmezden gelinmemelidir. Artan ihtiyaç çoğu zaman protezin kendisinin artık oturmadığını gösterir. Çözüm miktarı artırmak yerine hekime başvurmak ve protezin uyumunu yeniden kurmaktır.

Bu gevşemenin arkasında ölçülmüş bir boyut kaybı vardır. Çekim boşluğunun kendi kendine iyileşmesini inceleyen ve 20 çalışmanın verisini birleştiren meta-analizde, molar dışı bölgelerde klinik olarak ölçülen yatay kret azalması ortalama 2,73 mm, dikey azalma 1,71 mm bulunmuştur (PubMed 33067890). Aynı çalışmada azalmanın miktarının diş tipine göre değiştiği bildirilmiştir; molar bölgelerde radyografiyle ölçülen yatay azalma 3,61 mm'dir (PubMed 33067890). Protez, çekimden kısa süre sonra alınan ölçüye göre yapıldığı için bu milimetrelerle birlikte boşta kalır.

Uyumu yeniden kurmanın yolu protezin iç yüzeyinin yeni doku yapısına göre doldurulmasıdır; buna yeniden bazalama (reline) denir. Değişim çok büyükse protezin yenilenmesi gerekebilir. Protez kullanan hastalarda diş kökü olmayan bölgelerde çene kemiği zaman içinde küçülmeye devam eder. Bu biyolojik bir süreçtir ve yapıştırıcı onu durduramaz. Yapıştırıcıya bağımlılığın arttığı noktada kalıcı seçeneklerin değerlendirilmesi anlamlıdır. Burada karar tek bir göstergeye dayanmaz; kemiğin durumu, diş eti sağlığı ve hastanın beklentisi birlikte okunur.

Yapıştırıcının Ötesinde Kalıcı Seçenekler

Protez yapıştırıcı, geçiş döneminde ya da iyi oturan bir protezi desteklemek için kullanılan bir araçtır. Uzun vadede tutuş, çiğneme konforu ve kemik sağlığı için başka seçenekler de masadadır.

Dental implant, çekilen dişin yerine çene kemiğine yerleştirilen titanyum bir vidadır; üzerine takılan kron eksik dişin işlevini üstlenir. Kemik içinde yük taşıyan bir kök bulunduğu için implant bölgesindeki kemik, dişsiz bölgeye göre daha iyi korunabilir. Çekim sonrası implant zamanlaması vaka özelinde belirlenir: çekim anında, birkaç hafta içinde ya da iyileşme tamamlandıktan sonra uygulanabilir.

Birden fazla dişin ya da tüm dişlerin kaybedildiği durumlarda All-on-4 implant sistemi, dört implant üzerine sabit bir diş sırası kurar. Sabit olduğu için hareketli protezdeki yapıştırıcı ihtiyacını ortadan kaldırır. All-on-6 implant altı implantla yükü daha geniş bir alana dağıtır ve çiğneme kuvveti yüksek hastalarda tercih edilebilir.

Çekimden sonra beklenenden fazla kemik kaybı olduysa implant öncesinde kemik grefti gerekebilir. Greft, implantın yerleşeceği kemik hacmini yeniden oluşturur. Hangi seçeneğin uygun olduğu tomografi, kemik hacmi ve genel sağlık birlikte değerlendirildikten sonra belirlenir; klinik değerlendirme olmadan tek bir öneri yapılamaz.

Diş Eti Sağlığı ve Ağız Kuruluğu

Çekim sonrası protez döneminde diş eti sağlığı, hem protezin uyumunu hem de olası implant planını belirler. Aktif diş eti hastalığı çekim bölgesinin iyileşmesini geciktirebilir ve protezin altında kalan dokuda iltihaba zemin hazırlayabilir. Bu yüzden çekim öncesinde ve sonrasında diş eti değerlendirmesi planın bir parçasıdır. Mosdent'te her implant ya da protez planlamasının önünde periodontoloji birimi değerlendirmesi standart protokolün parçasıdır.

Ağız kuruluğu protez tutuşunu doğrudan etkiler. Tükürük, protezle diş eti arasında ince bir film oluşturarak protezin doğal tutuculuğuna katkı yapar; tükürük azaldığında yapıştırıcıya duyulan ihtiyaç artar. Kuruluk özellikle düzenli ilaç kullanan ve sistemik hastalığı olan kişilerde daha sık görülür.

Ağız kuruluğu yaşayan hastada ilk önlemler basittir. Gün içinde bol su içmek, şekerli içeceklerden kaçınmak ve alkolsüz gargara kullanmak kuruluğu hafifletir. Alkol içeren yapıştırıcılar kuruluğu artırabileceği için bu hastalarda tercih edilmez. Kuruluk kalıcı hale gelirse ya da protez yaralarına yol açıyorsa hekime bildirilir; kullanılan ilaçlar gözden geçirilebilir ve tükürük yerine geçen ürünler önerilebilir.

Hekime Başvurmayı Gerektiren Durumlar

Bazı işaretler yapıştırıcı kullanımını durdurup hekime başvurmayı gerektirir. Çekim bölgesinde üçüncü günden sonra artan ağrı, durmayan kanama, kötü koku ya da tat, büyüyen şişlik ve ateş iyileşmenin olağan seyrinden sapıldığını gösterir. Protezin altında belirli bir noktada batma ya da yara oluşması, protezin o bölgeye fazla bastığını gösterir ve yapıştırıcı bu baskıyı artırır.

Günlük hayatta en sık karşılaşılan durum ise protezin giderek daha çok kaymasıdır. Kaymanın arttığı her dönemde yapılacak şey yapıştırıcı miktarını yükseltmek yerine protezin uyumunun kontrol ettirilmesidir. Yeniden bazalama ya da yeni bir protez, gevşemenin kaynağı olan boyut değişimini karşılar; yapıştırıcı ise yalnızca aradaki boşluğu geçici olarak doldurur.

Kalıcı çözüm planlanırken hekimle konuşulacak sorular bellidir: çekim bölgeleri ne kadar iyileşti, kemik hacmi implant için yeterli mi, greft gerekir mi, diş eti sağlığı plana uygun mu ve geçici protez bu süre boyunca nasıl uyumlu tutulacak. Bu cevaplar netleştiğinde yapıştırıcının ne kadar süre daha gerekeceği de ortaya çıkar. Çekim sonrası sürecinizi ve kalıcı seçenekleri konuşmak için iletişime geçebilirsiniz.

Size en uygun tedaviyi birlikte planlayalım.

Ücretsiz Değerlendirme→
ProtezMosdent
// Yazan
Tıbbi inceleme: Dt. Hakan Kaval

Size en uygun tedaviyi birlikte planlayalım.

Kişisel verileriniz kapsamında işlenmektedir.

WhatsApp'tan yaz
// Sık Sorulan Sorular

Sık sorulanlar

Çekimden hemen sonra protez yapıştırıcı kullanabilir miyim?+

Hayır. İlk 24-72 saat pıhtının oluştuğu ve iyileşmenin temelinin kurulduğu dönemdir; yapıştırıcının bu bölgeyle teması pıhtıyı bozabilir ve enfeksiyona zemin hazırlayabilir. Ayrıca diş eti bu dönemde şişkin olduğu için protez zaten tam oturmaz, aşırı baskı iyileşmeyi olumsuz etkiler. Kullanıma başlamadan önce diş hekiminizin onayı beklenir.

Protez yapıştırıcı ne zaman kullanılmaya başlanır?+

İlk kritik iyileşme dönemi tamamlandıktan sonra, genellikle çekimden 3-5 gün sonra ve hekim onayıyla. Başlamadan önce üç şey kontrol edilir: çekim bölgesinde aktif kanama ya da şişlik var mı, hekim onay verdi mi, protezin altında basınç ya da ağrı hissediliyor mu. İyi oturan bir geçici protez çok az yapıştırıcı gerektirir ya da hiç gerektirmeyebilir.

Protez yapıştırıcı çekim bölgesine zarar verir mi?+

Yanlış kullanıldığında evet: çekimden sonraki ilk 24-72 saat içinde başlanırsa pıhtıyı bozabilir, aşırı miktarda uygulanırsa çekim bölgesine sızabilir. Hekim onayıyla genellikle 3-5 gün sonra başlanır; doğru kullanım küçük noktalar halinde ve az miktardadır. Artıkların diş eti üzerinde bırakılması bakteri birikimini hızlandırır, bu yüzden protez her gece çıkarılıp hem protez hem ağız içi temizlenir.

Protez sürekli kayıyorsa ne yapmalıyım?+

Bu durum hekime başvurma işaretidir; yapıştırıcı miktarını artırmak kaymayı gidermez. Kret çekimden sonraki ilk 3-6 ayda hızla küçülür, ardından küçülme yavaşlayarak sürer (PubMed 22211303); molar dışı bölgelerde yatay küçülme ortalama 2,73 mm ölçülmüştür (PubMed 33067890). Başlangıçta iyi oturan protez bu değişimle gevşer. Çözüm protezin yeniden bazalanması (reline) ya da yenilenmesidir.

Geçici protez ne kadar süre kullanılır?+

Geçici protez, kalıcı restorasyon hazırlanana kadar birkaç haftadan birkaç aya kadar kullanılır. Süreyi belirleyen şey iyileşme takvimi ve seçilen kalıcı çözümdür: yumuşak doku 1-2 haftada, kemiğin yeniden şekillenmesi büyük ölçüde 3-6 ayda tamamlanır. Kron, köprü ya da implant planı bu takvimin üzerine kurulur ve zamanlama vaka özelinde hekim tarafından belirlenir.

Protez yapıştırıcı ağız kuruluğunu artırır mı?+

Alkol içeren yapıştırıcılar artırabilir, bu yüzden ağız kuruluğu yaşayan hastalarda kaçınılır. Tükürük protezin doğal tutuculuğunu sağlayan başlıca etkendir; azaldığında yapıştırıcıya duyulan ihtiyaç artar. İlaç kullanan ya da sistemik hastalığı olan hastalarda daha sık görülür. Bol su içmek, şekerli içeceklerden kaçınmak ve alkolsüz gargara kullanmak ilk önlemlerdir; kuruluk kalıcılaşırsa hekime bildirilir.

Bir sohbetle başlar

Aklınıza takılan bir şey mi var? Hekimimize sorun.

WhatsApp

Hangi tedavi size uygun, emin değil misiniz? Neyiniz var? →